latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 24/06/2023 | 21:21

ЕУ интеграције: Изазов за локалну власт (ВИДЕО/АУДИО)

У процесу прилагођавања политика и усклађивања закона са правним насљеђем Европске уније локална самоуправа има незаобилазну улогу. На том нивоу власти примјењује се двије трећине европских прописа. Како и колико тај процес има утицаја на привлачење средстава из европских фондова?

 

Градишка и Требиње успјешни у привлачењу средстава ЕУ фондова

Градишка је реализовала низ пројеката суфинансираних средствима Европске уније који су побољшали стандард живота грађана, од водоснабдјевања, развоја привреде, заштите животне средине, пројеката за младе. Допринијели су и побољшању механизама овог нивоа власти за имплементацију средстава.


Развојна агенција Градишка обезбиједила је више од осам милиона КМ грантовских средстава ЕУ у посљедњих пет година.
За скоро пет година колико активно функционишемо обезбиједлили смо преко осам милиона КМ у оквиру градске управе и самостално, а за потребе градске управе, привредника и удружења грађана“, изјавио је Богдан Вицановић директор Развојне агенције Градишка.

Већина средстава је обезбијеђена из претприступних фондова Европске уније, ИПА II и ИПА III .
Један од изазова је даље унапређење људских и техничких капацитета у локалним самоуправама.
Вицановић каже да су задовољни постигнутим и да имају капацитете, првенствено тим стручњака који успјешно припрема и имплементира пројекте ЕУ.

“Потребно је да сви радимо у наредном периоду,град Градишка и остали градови на грађењу људских капацитета и обучавању које ће донијети напредак локалним заједницама“, оцијенио је Вицановић.


Требињска развојна агенција је својим иницијативама и учешћем у пројектима Европске уније унаприједила туристичку понуду, дала подстицај развоју предузетништва и промоцији природног и културног насљеђа.


Развојна агенција Требиње реализовала је пројекте вриједности око милион и по КМ поред пројеката које је радио град, Културни центар и друге институције.


„Развојна агенција Требиње припрема пројектне апликације за тренутно отворене позиве у којима би, уколико би те апликације прошле, буџет агенције био око милион КМ,“ изјавио је Бојан Бендераћ, директор Развојне агенције Требиње.
Да би локалне заједнице јачале своје капацитете за приступање средствима фондова ЕУ и за учешће у процесу дијалога и будућих преговора са ЕУ овај ниво власти се ангажовао кроз механизам међусобне сарадње у оквиру Савеза општина и градова.


„Савез је битан партнер и ми управо у дијелу едукације ,обука и свега онога што радимо на приближавању ЕУ интеграцијама организујемо за све наше локалне заједнице“, изјавио је Лјубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова Републике Српске.

Ћосић је изнио илустративан податак да је Савез општина и градова обавио више од 300 едукација у прошлој години доминантно на тему европских интеграција. Кандидатски статус за чланство у Европској унији који је Босни и Херцеговини додијељен у децембру 2022.године може бити сигнал општинама и градовима да активније учествују у привлачењу средстава фондова Европске уније.


ТВ репортажа
Радио репортажа