latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 15/07/2023 | 19:57

Млади и владавина права (ВИДЕО/АУДИО)

Како унаприједити владавину права која је кључна на европском путу и налази се међу 14 приоритета из Мишљења Европске комисије о захтјеву Боснe и Херцеговинe за чланство у Европској унији.Да ли млади ,посебно студенти права, могу допринијети побољшању ситуације у правосуђу?

Млади, учењем о заштити права и слобода и владавини закона, дају свој допринос враћању кредибилитета правосуђу и бољој транспарентности рада јер повјерење грађана у рад правосудних институција није на високом нивоу.

Миа Селена Лерх, ученица Гимназије Католичког школског центра Бањалука каже да млади немају довољно повјерења у правосуђе и да је због тога важно учествовати у активностима и надограђивати знање и стицати нове вјештине уз помоћ неформалног образовања.
Будућност остаје на младима и једног дана ћемо вјероватно и ми имати прилику учествовати у реформи правосуђа“, рекла је Лерх.
Више од 500 младих из цијеле Боснe и Херцеговинe радило је са судијама и представницима организација цивилног друштва у протекле двије године.Млади су се такмичили у одмјеравању снаге аргумената на симулацијама суђења у Бањалуци,Мостару и Сарајеву. Према њеним ријечима, млади и генерално грађани, нису довољно упознати о правосуђу и зато је овај пројекат конципиран да буде занимљив и креативан и садржи теоријске и практичне дијелове.

Млади за владавину права дио је шире подршке Европске уније у Босни и Херцеговини за јачање улоге младих и организација цивилног друштва.

„Овдје се комбинује партиципативна улога младих и цивилног друштва с једне стране и с друге они промовишу владавину закона у земљи.Имамо значајне резултате јер се даје пут, платформа младима да их се чује, да изнесу своје мишљење и да буду једнако третирани.Ово је важно ако желимо да у будућности млади наставе реформу“, изјавио је Енрико Висентин из Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини.

Удружење жена судија у БиХ урадило је Приручник за младе о владавини права у којем је на разумљив начин објашњен правосудни систем и улога тужилаца и судија и основни принципи владавине права.

„Као адвокату и члану правосудне заједнице задовољство ми је било учествовати у едукацији образовању младих људи у смислу њихових људских права и процеса у оквиру којих та људска права могу да презентују и остварују“, изјавила је Амела Махић Самарџић, предсједница Удружења жена судија у Босни и Херцеговини.


Пројекат Млади за владавину права проводили су Удружење „Ја БИХ у ЕУ“ из Сарајева и Омладински ресурски центар из Тузле.


Лара Сутовић, пројект менаџер организације „Ја БИХ у ЕУ“ каже да је пројекат значајан јер је отворио врата правосудних институција и удружења новим генерацијама које су заједно са представницима правосуђа разговарали о значају владавине права не само за њихов свакодневни живот већ и за развој друштва у цјелини.
Подрушку и учешће дала су многа удружења представника правосуђа, међу којима и удружење правника РС као и организације цивилног друштва.


ТВ репортажа


Радио репортажа