latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 08/08/2023 | 10:25

Реформа јавне управе (ВИДЕО/АУДИО)

Реформа јавне управе на Западном Балкану кључна је за напредак ка Европској унији. То је је једна од 14 препорука за Босну и Херцеговину из Мишљења Европске комисије о захтјеву за чланство у Европској унији и има највише утицаја на свакодневни живот грађана.

 

Ријетко ко од грађана није имао искуство чекања у редовима испред шалтера јавних установа. Иако модернизација јавне управе траје дуго још нема видљивих резултата које осим грађана очекује и пословна заједница. Разлог је недостатак потребне политичке подршке.

"Још увијек није довољно у политичком фокусу када су у питању домаће власти на свим нивоима и још увијек нема довољне усмјерености и опредјељености власти да се реформа јавне управе брже развија", изјавио је Драган Ћузулан, директор Уреда координатора за реформу јавне управе у Босни и Херцеговини.

Ћузулан додаје да Уред координатора за реформу јавне управе у БиХ ради на примјени дигитализације кроз нови стратешки оквир и акциони план  као један од сегмената у коме би се многа унапређења могла  направити.

Управа би требала постати деполизизована ,професионална, отворена и транспарентна и стручна јер је за примјену права Европске уније неопходно имати административни капацитет. Спровођење процеса на регионалном нивоу прати група организација цивилног друштва на Западном Балкану које предводи Центар за европске политике. Босна и Херцеговина се налази  испод регионалног просјека у овој области, док Србија има најбоље резултате.


„Што се тиче области стратешког оквира за реформу јавне управе  у Србији је забиљежен напредак у односу на претходне циклусе праћења, али је и утврђено да у одређеним областима проблеми који су идентификовани још у полазном извјештају  опстају из године у годину  упркос незнатним побољшањима", изјавила је Милица Дивљак, истраживач јавних политика  у тиму пројекта Унапрјеђење капацитета цивилног друштва Западног Балкана за мониторинг јавне управе“ (WeBER) у Центру за европске политике у Србији.

Поред укључености цивилног друштва у креирање јавних политика, дијалога између организација цивилног друштва и управе, за успостављање одрживог система важно је и учешће грађана у доношењу одлука.То би допринијело  квалитету услуга управе, као и ефикасности рада.


„Што се тиче учешћа грађана у реформи јавне управе, Центар за европске политике са својим партнерским организацијама у региону покренуо је платформу под називом " Пратимо реформу РС" како се зове у Србији  у којима позивамо грађане да подијеле своја искуства која су имали у контакту са јавном управом,  позитивна искуства и евентуално негативна искуства да подијеле ту критику са нама", рекао је  Сава Митровић из Центра  за европске политике.

Организације цивилног друштва настављају да раде на изградњи капацитета за праћење реформе јавне управе.О значају реформе јавне управе свједочи и чињеница да је дио Кластера 1  нове методологије за приступање Европској унијии који се назива основне вриједности  Европске уније и обухвата функционисање демократских институција ,владавину права и друге вриједнсоти.То значи и да од унапређења јавне управе у значајној мјери зависи напредак у свим другим областима.

ТВ репортажа

Радио репортажа