latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 21/01/2024 | 20:05

Енергетска подршка ЕУ за мјере енергетске ефикасности (ВИДЕО/АУДИО)

У Републици Српској се реализује јавни позив за бесповратну финансијску подршку Европске уније за мјере енергетске ефикасности у стамбеним објектима и малим и средњим предузећима.Ријеч је о дијелу Пакета енергетске подршке Европске уније Босни и Херцеговини, вриједне 70 милиона евра.

 

Грађани Републике Српске показали су велико интересовање за додјелу бесповратних средстава Европске уније за енергетску ефикасност. Највише је пријава за замјену столарије и изолације.
Бањалучанка која се пријавила на јавни позив одлучила се за топлотну пумпу јер сматра да дрво, које је до сада користила за гријање, све више загађује, постаје све скупље и тешко га је набавити.
Други апликант вјерује да ће уз финансијску подршку Европске уније направити термоизолацију куће у којој живи већ 13 година, док трећи грађанин сматра да би требало и више средстава како би мјерама енергетске ефикасности било обухваћено више стамбених објеката.


Пет милиона и 800 хиљада КМ биће распоређено физичким лицима пријављеним на јавни позив који је трајао од 18. децембра до 17. јануара. Власници станова и кућа могу добити до 5 хиљада КМ односно Европска унија даје бесповратно половину од укупних трошкова енергетске санације.Микро, малим и средњим предузећима намијењено је више од 6 милиона КМ.


"Ми смо распоредили све расположиве капацитете Фонда да раде овај посао у намјери да што више грађана добије расположива средства", рекао је Срђан Тодоровић, директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске.
Тодоровић вјерује да ће пројекат бити настављен додајући да је Фонд спреман да издвоји и властита средства како би заједно са међународним донаторима наставили пројекат у овој години да би могућност кориштења средстава за мјере енергетске ефикасности била доступна што већем броју грађана.

Код нас је потрошња енергије у зградарству на годишњем нивоу већа до 5 пута у односу на чланице Европске уније. Прописи се усклађују са европским стандардима и предстоји њихово унапређење што укључује и Правилник из 2016. који се примјењује.


"Правилници који су у употреби треба да буду праћени да ли су постављени на прави начин и могу претрпјети измјене", изјавила је Проф др. Дарија Гајић са Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Универзитета у Бањалуци. Професор Гајић наводи примјер сусједне Хрватске.
"У Хрватској која је одавно у Европској унији дешавало се да се измјене врше више пута у години дана јер тржиште Хрватске није могло да произведе такве прозоре па су се вратили на неке друге мјере, техничке карактеристике", изјавила је професорка Гајић.

Европска унија је кроз Пакет енергетске подршке додијелила 70 милиона евра бесповратних средстава Босни и Херцеговини за ублажавање посљедица енергетске кризе и унапређење енергетске ефикасности. Подршка укључује 50 милиона евра за око 190.000 угрожених домаћинстава и 20 милиона евра за унапређење енергетске ефикасности у око 4.000 домаћинстава и око 400 микро, малих и средњих предузећа.

ТВ репортажа

Радио репортажа