latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 03/02/2024 | 19:13

План раста ЕУ: шест милијарди евра за економије региона (ВИДЕО/АУДИО)

Босна и Херцеговина је почела припреме за спровођење Плана Европске уније за економски раст Западног Балкана вриједног шест милијарди евра, од чега су двије милијарде бесповратна средства,а четири милијарде евра повољни кредити.Ова финансијска подршка намијењена је јачању економије.Када ће привредници имати конкретне користи зависи од доносилаца одлука у институцијама власти.

Регионална економија чини свега 0,6 одсто годишњег бруто домаћег производа Европске уније.Амбијент за пословање и улагање ће се побољшати ако се прописи ускладе међусобно и са прописима Европске уније што би могло и отклонити садашње препреке попут дугих чекања камиона са робом на граничним прелазима.


„За нас као извознике стандардизација докумената при преласку границе олакшала би цијелу процедуру чиме би се смањила и дуга чекања на границама ,знамо да у пословању сваки минут кошта новца,“ каже Крешимир Бодрожић директор извозно орјентисане компаније Тикт Мануфактура из Градишке. Према његовом мишљењу, формирање заједничког регионалног тржишта би био даљњи корак према интеграцији унутар Европске уније.

Финансијска средстава Плана раста ЕУ за Западни Балкан ће омогућити повезивање економија у оквиру заједничког регионалног тржишта са више од 17 милиона потрошача на којем послује око 350 хиљада већином малих и средњих предузећа.Након тога и наступ на јединственом тржишту Европске уније.
„Надамо се и очекујемо да ће наредном периоду дио средстава бити усмјерен директно ка привреди што значи да нећемо морати да путем институција аплицирамо на пројекте што би био много бржи процес ако привреда сама аплицира“, каже Сања Праштало директорка маркетинга извозно орјентисане компаније Микоелектроника из Бањалуке.
Праштало је истакла да је привредницима корисна и дигитална платформа на нивоу Европске уније које повезује привредне субјекте, а која је сада доступна и компанијама из Западног Балкана.

 

Израду плана реформи у Босни и Херцеговини за План економског раста ЕУ припрема радни тим Савјета министара уз учешће представника свих нивоа власти.


„Основна намјера Радног тима је да се у кратком року у интензивној комуникацији са Европском комисијом и са свим нивоима власти сложимо о листи индикативних реформи и да се даљим активностима развијају појединачне реформе на свим нивоима власти“, изјавио је Зоран Зељко координатор Радног тима и директор Дирекције за економско планирање Босне и Херцеговине.
Реформе се односе на области зелене дигиталне агенде, пословног окружења, владавина права и људски капитал.
Кородинатор Радног тима наглашава да већ постоји одређени ниво сагласности о појединим реформама које се већ проводе у Босни и Херцегоцини, а дио су плана реформи.ž


Босна и Херцеговина би могла добити више од милијарду евра из овог пакета помоћи, а прва финансијска средства за раст економије била би доступна већ половином године.

ТВ репортажа

Радио репортажа