latinica  ћирилица
18/05/2014 |  09:45 | Аутор: СРНА

Поплаве у РС - Одбрана, евакуација, санација

13:50 Нема новог поплавног таласа у Шамцу, јавио је допсиник РТРС-а. Ту инфомацију потврдили су из Хеликоптерског сервиса који су надлетјели Саву. Екипе за евакуацију су се вратиле у град и наставиле са спашавањем настрадалих.

Најкритичније подручје у Бијељини је уз ријеку Саву која се неконтролисано излива на мјесту пробоја насипа код Батковића. Тренутно најважнија активност на одбрани од поплава је на насипу у Црњелову, гдје више од 1.000 људи, уз подршку тешких машина и камиона, утврђује насип врећама са пијеском пребаченим из града са канала Дашница и новим врећама које се пуне. Стање на насипу код старог граничног прелаза у Рачи је релативно стабилно, упркос процуривању насипа, наводи Штаб за ванредне ситуације града Бијељина.

Од претходног мјерења водостај Саве на Тополовцу је нижи за 80 центиметара, а на Рачи 70 центиметара. Превентивно се евакуишу становнци Балатуна који би били најугроженији у случају оштећења насипа. Настављена је евакуација становника из најугроженијих подручја - Батковића, Броца, Остојићева, Велиног Села, као и раније поплављених Дворова, Амајлија и Попова. Екипама које су раније радиле на евакуацији придружио се и специјални спасилачки тим из Велике Британије са 33 члана и чамцима.

Евакуисано је више од 6.000 становника из овог подручја, од којих је у центре за прихват евакуисаног становништва прихваћено око 1.000, док су остали смјештени код родбине и пријатеља. За све који су смјештени у прихватне центре у току дана је обезбијеђена храна и медицинска њега. На територији са које се повукла вода стање се нормализује. У Јањи су на терену екипе Ветеринарске службе, инспекције и "Комуналца" које врше уклањање и укопавање угинулих животиња.У Бијељину је наставила да стиже помоћ од бројних донатора, а и даље су најнеопходнији храна и вода за пиће, средства за хигијену, дјечија храна, простирке, ћебад, дубоке чизме, храна за стоку и остало.

--------------------------

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Приједору да је у овом граду добро организована одбрана од поплава. "И овдје се потврђује оно што сам видио широм Републике, а то су самоорганизовање и добровољност прије свега омладине. Ово је прилика да им се свима још једном захвалим", рекао је Додик. "Након што се вода повуче, слиједе асанација терена и процјена штете. Треба утврдити и пописати штету, а након тога видјети шта се може учинити да људе вратимо у нормално стање живота", рекао је Додик.

Он је додао да је у Шамцу и Добоју најтежа ситуација и да ће се тамо морати вршити организована асанација, дератизација и дезинфекција терена. "Наставићемо са подршком тим просторима и мораћемо их посебно третирати, те краткорочним стимулансима дати могућност да се рехабилитују. У мјестима као што је Приједор морамо прићи сваком и видјети како сходно општинским плановима помоћи и појединцима и привредним оргаизацијама који су претрпјели штету", најавио је Додик.

Градоначелник Приједора Марко Павић рекао је да се вода у великој мјери повукла, али да је и даље изнад тачке на којој се проглашавају ванредне мјере. "Још дијелимо храну и све што је становништву потребно, а већ припремамо мјере санације поплављених подручја", казао је Павић. У Приједору је поплављено 5.000 домаћинстава.

--------------------

Премијерка РС Жељка Цвијановић оцијенила је да је стање у општини Шамац, након драме која је проживљена, и даље јако драматично и веома тешко. "Док се у многим другим подручијима стање смирује, Шамац је остао јако угрожен, евакуација се врши и данас, цијело подручје је још под водом, иако се нови воде снижава, тако да очекујемо много проблема", рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, све службе су ангажоване да би се првенствено обезбиједило здравље људи и да не дође до епидемије, те да се у многим мјестима живот лагано враћа. "Влада Српске чини све што може, настоји да обезбиједи здравствену заштиту становништву угрожених подручја, као и адекватан смјештај и медицинска средства, те храну и воду..То се све допрема становништву", навела је Цвијановићева.

Цвијановићева, која је хеликоптером стигла у Бијељину, истакла је да се још од јуче ујутро говори да је овом граду попустио насип на Сави, иако се то дешавало много касније. "Желим да ми неко релевантан каже шта је све урађено да би се ствари предуприједиле. Знамо да су ово велике поплаве, на многим подручјима није било много тога што се могло урадити, али су, ипак, могле да се предузимају одређене мјере", напоменула је Цвијановићева.

Она је додала да жели сазнати да ли је било довољно људи, механизације, шта су активности које су провођене, да ли је локални штаб обавио свој дио посла, да ли је имао координацију са Републичком управом цивилне заштите, да ли се комуницирали с Владом и слично. "Данас је ситуација другачија, јуче смо прогласили ванредну ситуација и сви морају да се ставе под команду штаба који је успостављен, а као командант тог штаба морам да добијем адекватне информације", нагласила је премијерка.

Цвијановићева није задовољна како је све функционисало са одређеним локалним заједницима, али ће, како каже, та сарадња морати да буде по правилима дисциплине у наредном периоду. "Имамо закон и све оне акте који прописују како се морамо понашати у оваквој ситуацији и то се односи на сваког грађанима и сваки субјекат у РС", рекла је Цвијановићева.

У условима када су комуникацијске везе биле блокиране, тврди Цвијановићева, било је веома важно да цјелокупна Влада буде на терену. "Сав је простор покривен, министри се смјењују у различитим мјестима. Данас је на терену и преко 70 људи из пољопривредне службе, а угрожена подручја обилазе терен и представници грађевинске службе", наводи премијерка. Цвијановићева је поручила да ће и у наредном периоду сви морати да се понашају дисциплиновано, што значи да су сви ресурси и на републичком и на локалном нивоу увезани и да постоји јасна хијарархија и командни ланац.

---------------------------

16.00 На подручју општине Прњавор повлачењем ријека у корита стање на угроженим подручјима се нормализује, па је почела санација - прање улица и дезинфекција. Штаб за ванредне ситуације саопштио је да је вода из градског водовода појачано хлорисана, по стандардној процедури, да би се могла безбједно користити као техничка вода.

"Код вода из јавних водних изворишта Градина и Добра вода није дошло до промјене притиска на излазним цијевима. То значи да није дошло до контакта са подземним водама, па је изворишна вода непромијењена. Из превентивних разлога налаже се да се вода прокувава да би се могла пити и користити за личну хигијену", наводи се у саопштењу.

Из општинског кризног штаба додају и да се вода из индивидуалних водних објеката може користити само уколико није замућена и претходно се мора прокувати око 10 минута.

У овој локалној заједници настављено је прикупљање помоћи за становништво Добоја, најпотребнији су лијекови, храна за бебе, доњи веш и чарапе. Конвој од двадесетак возила, комбија и камиона из Прњавора, стигао је поподне у сједиште Кризног штаба у Добоју.

---------------------

15.00 Већи дио Добоја још нема струју, јер нису стечени услови за пуштање напона у двије чворне трафостанице "Усора" и "Добој два", рекао је директор "Електродобоја" Зоран Благојевић. "Након њиховог оспособљавања слиједи чишћење других трафостаница које су биле под водом и муљем, а идућа фаза је чишћење електроинсталација у зградама на цијелом подручју града. Тек након тога ће бити створени услови за пуштање у поднапоско стање", појаснио је Благојевић. Према његовој процјени, дио града би можда и могао добити стују, што зависи од динамике извођења радова и причињене штете у трафостаницама.

13:10 Бијељини је тренутно најпотребнија помоћ у људству да би били утврђени преостали насипи и канали, саопштено је данас из Градског штаба за ванредне ситуације.
У Бијељини су потребни вода за пиће, храна, ћебад, лежаљке, душеци, дубоке чизме, те храна за стоку, наводи се у саопштењу Градског штаба од 12.00 часова.

11:18 Начелник општине Шамац Саво Минић рекао је да се у овој општини у овом моменту и даље евакуише становништво.

"Евакуација се врши са подручја самог града Шамца, гледајући од истока према запада, низ обалу ријеке Саве. Тренутно је најугроженије становништво у Новом Селу и Турчиновцу и дијелу Тишине у Мишићима, гдје смо јутрос успјели након неколико наврата доставити храну и воду", рекао је Минић.

Начелник општине Шамац Саво Минић је рекао да се становништву на том подручју није успјело прићи два дана и двије ноћи. Минић је рекао да је установио о каквој катастрофи је ријеч тек када је са службама за спашавањем из хеликоптера покушао лоцирати једну кућу.Он је рекао да нема тачних података колико је становништва до сада евакуисано.

"Немамо тачне податке, на стотине, можда хиљаду. Излазимо на разна мјеста са становништвом, санитети и хитне службе их преузимају, тако да немамо могућност тачне евиденције. Нити имамо струје, папира и печата да то урадимо. Тек сад полако покушавамо да водимо некакву евиденцију", рекао је Минић.

Минић је рекао да су напотребнији лијекови, храна, вода за пиће, гумене чизме, средства за хигијену, додавши како се потребна помоћ већ доставља од јуче.

Он је рекао да је стигао један значајан дио лијекова, хране и воде која је нужна за прве потребе, те да је току достава гумених чизама, радних рукавица, док наредно достављање најпотребније помоћ треба да стигне данас око 12.00 часова.

"Приоритет је људски живот, сваком прићи и пружити помоћ, како би било ко ко је угрожен био спашен", нагласио је Минић.

Он је рекао да, нажалост, има људских жртава.

"Не могу вам тачно рећи ништа, непотврђене су информације, али оно о чему у овом моменту до сада можемо говорити јесте да имамо два смртно страдала лица и два лица која се воде као нестала", рекао је Минић.

--------------

10:40 На сједници Градског штаба за ванредне ситуације Бањалука, која је одржана јутрос, истакнуто је да данас на угроженим градским подручјима приоритетно треба радити на чишћењу простора и објеката, као и дезинсекцији.
Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић, рекао је да ће цистерне за црпљење воде приоритетно бити упућене у Пријечане и у Чесму и да се данас сви објекти на тим локацијама морају ослободити из воде.

--------------

10:03 - За возаче 150 камиона заустављених на граничном прелазу Рача код Бијељине потребна је достава хране и воде, наводи се у јутрошњем извјештају Републичке управе Цивилне заштите.

Камиони не могу кренути због расквашене подлоге пута на дионици од граничног прелаза Рача до старог граничног прелаза Рача.
--------------

Вода је наставила да продире преко урушеног дијела савског насипа на локацији "Височ" на подручју Бијељине, а и поред великих напора да се одбрани преливен је и савски насип у Рачи, па је вода почела да плави и село Балатун.

Екипе цивилне заштите и грађани током ноћи су радиле на премјештању врећа са пијеском из града у црњеловско насеље Бурум, гдје је око 200 мјештана села Црњелово радило на утврђивању канала који пријети да поплави Црњелово, саопштено је из Штаба за ванредне ситуације града Бијељина.

Упоредо са радовима на обезбјеђењу канала и насипа, вршена је евакуација становништва из села угрожених од воде из Саве.

&амп;амп;лт;ем&амп;амп;гт;Извјештај РТРС-а из Бијељине (ВИДЕО)

Укупно је евакуисано око 6.000 становника, од којих је око 500 збринуто у прихватним центрима у основним школама "Кнез Иво од Семберије" и "Вук Караџић" у Бијељини, Гимназији "Филип Вишњић", спортској дворани у Бијељини и ђачком дому у којем су смјештена стара лица, а од раније је у касарни и Соколском дому смјештено 288 лица.

Јуче и током ноћи радило је 27 екипа са 150 спасилаца, а било је 297 интервенција на угроженим подручјима уз ријеку Саву и остала угрожена подручја у граду - Дијеловима, Дворовима, Поповима и Амајлијама.

Осим тимова из Бијељине и екипа Оружаних снага, полиције, "Електро-Бијељине", ангажоване су и тимови из Фоче, Вишеграда, Рудог, Сребренице, а данас поподне се очекује долазак специјалног спасилачког тима из Велике Британије.

Осим рада на евакуацији из Батковића, Балатуна, Броца, Остојићева и Велиног Села, екипе за спашавање евакуишу људе и становнике Дворова, Дијелова и Криве Баре.

Нормализује се ситуација у Јањи и околним селима, из којих се повукла вода.

У Јањи је почело прикупљање и укопавање настрадале стоке.

У објектима болнице смјештена су болесна евакуисана лица и дијализни болесници из града Бијељина и неколико околних општина.

У свим прихватним центрима и пунктовима по угроженим подручјима дежурају медицинске екипе Дома здравља, а љекарске екипе ће од данас дежурати и код улаза у Бродац, код бензинске пумпе.

У току јучерашњег дана у дијеловима града Бијељина из којих се повукла вода нормализовани су снабдијевање електричном енергијом и телефонске везе.

Вода из система градског водовода је исправна за техничку употребу, а ради превенције, препоручује се да се вода прије пића прокува.

У Бијељину долазе велике количине помоћи од општина и градова у Републици Српској и окружењу, а најпотребнији су храна, вода за пиће, храна за стоку, ћебад, лежаљке и душеци.

Такође, тренутно је најпотребнија помоћ у људству да би се утврдили преостали насипи и канали.