latinica  ћирилица
18/05/2014 |  20:46 | Аутор: СРНА

У Добоју почела дезинфекција терена

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић изјавио је да у Добоју десетак екипа врши чишћење и дезинфекцију терена и истакао да ће овај посао додатно отежати и висока температура која се очекује.

 Он је навео да је издата наредба Институту за јавно здравство да координише са свим домовима здравља и регионалним заводима за јавно здравство који су данас са десетак екипа почели санацију терена у Добоју, што отежава велика количина отпада и муља.
"У Добоју је катаклизма. Вода се повукла, након чега је видљива и штета. Дијализни центар је у потпуности уништен и требаће неко вријеме да буде оспособљен", оцијенио је Богданић.

Он је на конференцији за новинаре у Бањалуци оцијенио да је најкритичнија ситуација у Шамцу, али да су стигле екипе чамцима из иностранства, те се врши евакуација становништва и пацијената.

Према његовим ријечима, Дом здравља у Шамцу је у потпуности измјештен и екипе стално раде, а путеви су проходни, те евакуација пацијената иде и копненим путем.

Он је додао да је спашена опрема дијализног центра у Шамцу, те се нада да ће брзо бити оспособљен.

"Захваљујући Хеликоптерском сервису у прва два дана успјели смо да евакуишемо све дијализне пацијенте, да их размјестимо по свим дијалнизним центрима у Републици Српској. У помоћ су нам пристигли и центри из Федерације БиХ", додао је Богданић.

Он је истакао да се стање данас у Бијељини компликује, иако је здравстевна служба добро организована.

"У приградским селима Модриче, осим отпада, има и доста угинулих животиња, што ће отежавати чишћење и санацију терена", каже Богданић.

Он је додао да је стање у домовима здравља у Шековићима и Прњавору стабилно, болница у Зворнику добро функционише, а Дом здравља Приједор има проблема са водоснабдијевањем.

"У току је припрема за пуштање у функцију Дома здравља у Челинцу. У Дому здравља у Бањалуци стање је под контролом, све службе раде појачано, почели су са санацијом терена и има све потребно да се то успјешно приведе крају", нагласио је Богданић.

Он је додао да су стабилни домови здравља у Братунцу, Градишци, Козарској Дубици, Новом Граду, Костајници, Модричи и Дервенти.

"Прије два дана наредили смо да се у Клиничком центру Бањалука испразни што више кревета и то се показало исправним, јер је до данас примљено 120 пацијената из најугроженијих дијелова Републике Српске. Сви су збринути и стабилни", напоменуо је Богданић.

Он је истакао да се још не зна коначан број страдалих у поплавама.