latinica  ћирилица
17/09/2014 |  10:23 | Аутор: Б92

Зашто не треба да дијелите пешкир ни с ким?

Спортисти који дијеле пешкир, бријач или сапун са својим колегама из тима, под ризиком су да добију потенцијално фаталну инфекцију коже.
Пешкир - Фото: flickr.com
ПешкирФото: flickr.com

Инфекција, која најчешће узрокује чиреве и апсцесе, лако се преноси у свлачионицама, закључак је истраге америчког рагби клуба.

Болест коже се зове ПВЛ-МССА и у питању је сој бактерије "Staphyloccocus aureus" познатије као Метицилин резистентни стафилококус ауреус која производи цитотоксин.

Истраживачи кажу да се ова најактивнија инфекција манифестује понављајућим чиревима и апсцесима који могу довести до одумирања односно некрозе ткива што представља озбиљну опасност.

У рагбију ове инфекције су честе али и у рвању и другим контактним спортовима који укључује и вјештачка трава која иритира кожу што дозвољава бактеријама да се умножавају по тијелу.

"Ова инфекција се лако шири по другим дјеловима тијела па и органима - може да се прошири на плућа у виду некротизирајућег пнеумонитиса што практично значи да убија ткива у плућима и може да се заврши фатално", каже др Депти Кумар, а преноси Дејли мејл.