latinica  ћирилица
19/09/2014 |  11:44 | Аутор: СРНА

Конгрес пулмолога у Бијељини

Број обољелих од карцинома плућа сваке године је све већи у земљама региона, а љекари теже да што више ових пацијената добије могућност изљечења кроз хирургију и мултидисциплинаран приступ лијечењу, изјавио је управник Клинике за грудну хирургију у Сремској Каменици Дејан Ђурић.
Бијељина: Међународни конгрес пулмолога - Фото: СРНА
Бијељина: Међународни конгрес пулмологаФото: СРНА

Ђурић је на Конгресу пулмолога у Бијељини навео да, према подацима Института за плућне болести у Сремској Каменици, 47 одсто оперисаних од карцинома плућа преживљава још пет година, што је јако добро.

Он је напоменуо да се у мултидисциплинаран приступ лијечењу улаже велики новац и да на томе ради много људи, а да је примјер добре праксе у тој области и размјена искустава какву пружају традиционални сусрети пулмолога у Републици Српској.

"Конгрес у Бијељини је цијењен и врло значајан јер су многе ствари о болестима плућа први пут речене, написане и објављене управо овдје", рекао је Ђурић.

Он је похвалио и сарадњу медицинских институција, која се развила кроз ова дружења стручњака, наводећи као примјер сарадњу Института за плућне болести у Сремској Каменици и Универзитетске болнице Клинички центар Бањалука.