latinica  ћирилица
20/09/2014 |  08:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Прескочио ограду и покушао да уђе у Бијелу кућу

Један 42-годишњи мушкарац ухапшен је синоћ послије неуспјешног покушаја да уђе у Бијелу кућу, након што је прескочио ограду и дошао до главног улаза у резиденцију америчког предсједника Барака Обаме, који је нешто прије тога напустио зграду, јавиле су агенције.

Омар Џ. Гонзалес из Коперас Коува у држави Тексас, ухапшен је и пребачен у оближњу Универзитетску клинику "Џорџ Вашингтон" ради прегледа због бола у грудима, наводи Асошијетед прес.

Представник Тајне службе САД Ед Донован саопштио је да је Гонзалес игнорисао команду обезбјеђења да се заустави.
Тајна служба тек треба да се детаљније позабави мотивима његовог поступка, као и тиме да ли је поштован правилник.
Чињеница да је Гонзалест стигао до врата "неприхватљива је" и биће детаљно анализирана.

АП наводи да није први пут да неко прескочи високу ограду Бијеле куће, али да они који то учине обично бивају заустављени скоро истог тренутка и не одмакну далеко прије него што буду ухапшени.

Америчка агенција наводи да ће овај инцидент вјероватно изазвати појачани надзор над Тајном службом, агенцијом чија је репутација посљедњих година нарушена вишеструким оптужбама за неадекватно понашање њених припадника.

Ројтерс истиче да је овај случај веома необичан, будући да комплекс чува велики број полицајаца и снајпериста.
На снимку се види како Гонзалес, за ког британска агенција наводи да је бијелац, обучен у фармерке и тамну мајицу, претрчава травњак, док агенти Тајне службе довикују пролазницима да напусте ту област.

Код Гонзалеса њега није пронађено никакво оружје.

Обама је нешто раније са кћеркама напустио Бијелу кућу и отишао на викенд у резиденцију Кемп Дејвид у држави Мериленд, гдје је раније одвојено отишла и прва дама, Мишел Обама.

Због инцидента већи дио Бијеле куће био је евакуисан.

Обезбјеђење је службенике и новинаре АП-а из радног западног крила здања спровело до подрума и споредног излаза на улицу, а послије извесног времена укинута је узбуна у комплексу и они су се вратили на радна мјеста.