latinica  ћирилица
20/09/2014 |  09:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Украјина: Меморандум о спровођењу прекида ватре

Представници Кијева и проруских снага постигли су у Минску договор о прекиду ватре и успостављању тампон зоне од 30 километара на истоку Украјине, саопштено је након седмочасовног састанка контакт групе у Минску.
Потписан Меморандум о спровођењу прекида ватре - Фото: AP
Потписан Меморандум о спровођењу прекида ватреФото: AP

"Потписали смо меморандум. Докумен у девет тачака предвиђа прекид ватре и повлачење тешког наоружања на растојање од најмање 15 километара са сваке стране", изјавио је бивши укајински предсједник Леонид Кучма.

Он је додао да ће то дати могућност да се створи тампон зона ширине најмање 30 километара, односно зона безбједности, преноси АФП.

Кучма је рекао да меморандум предвиђа да се "прекид ватре сматра општим", да "јединице и војне формације страна остану на позицијама према стању од 19. септембра, као и да се у року од 24 часа забрани примјена свих врста оружја и вођење офанзивних борбених дејстава".

У документу се говори и о "забрани постављања нових минско-експлозивних препрека и забрани лета борбене авијације, укључујући беспилотне летјелице, изузев уређаја ОЕБС-а".

Предвиђа се и забрана размјештања тешког наоружања и војне технике у зони насељених мјеста.

Кучма је навео да је посљедњом тачком меморандума договорено повлачење "свих страних плаћеника, како са једне, тако и са друге стране".

Задатак контроле провођења постигнутих споразума повјерен је ОЕБС-у, чији ће посматрачи бити постављени дуж цијеле зоне прекида ватре.

Контакт група, коју чине представници Русије, Украјине, Доњецке Народне Републике, Луганске Народне Републике и ОЕБС-а, такође, је договорила наставак процеса размјене ратних заробљеника.

Руски амбасадор у Кијеву Михаил Зурабов изјавио је да је послије примирја 5. септембра са обје стране ослобођено по 120 војника.

Овај споразум је посљедњи покушај да се врати мир на истоку Украјине, гдје су од априла трајали сукоби украјинске војске и проруских активиста.