latinica  ћирилица
20/09/2014 |  11:53 | Аутор: Агенције

Заједничка сједница влада Српске и Србије

У Београду је одржана сједница влада Републике Српске и Србије. На сједници је разматрано више питања од обостраног значаја, изјавили су на конференцији за новинаре премијери Србије и Српске, Александар Вучић и Жељка Цвијановић.

Премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић задовољна је ефектима заједничке сjеднице са Владом Србије, посебно предвидљивошћу времена реализације свих договорених и започетих пројеката.

Цвијановићева је, уз захвалост премијеру Александру Вучићу и Влади Србије, на конференцији за новинаре у Палати Србија рекла да су на сједници анализирани предузети пројекти и да се сада тачно зна, како је рекла, у којем правцу се крећемо.

Реч је прије свега о инфраструктурним пројектима - изградњи моста Љубовија - Братунац, жељезничке пруге “Рудо”, сарадњи министарстава саобраћаја, као и преноса власништва када је у питању пруга Шид, објаснила је Цвијановићева.
Увјерена је, каже, да ће рјешења бити донијета у кратком року.

Према њеним ријечима, било је речи и о неколико веома важних споразума у области пољопривреди који подразумијевају чврсту сарадњу релеватних институција и субјеката.

Српска је, рекла је Цвијановићева, изразила опредељност за заједнички пројекат Подриње, у који се, како је рекла, уклапају сви предвиђени пројекти, као и изградња моста Братунац - Љубовија, затим пројекат “Средња Дрина”, као И изградња Андрићграда.

Ту је и заједничко ангажовање на функцонисању Андрићевог института у Андрићграду, што нам даје могућност заједничких наступа.

“Све започето добија другу динамику, задовољна сам ефектима, посебно сам задовољна што ће у предвидиво вријеме доћи до реализације ових пројеката”, рекла је Цвијановићева.

Вучић најавио укидање роминга у пет земаља

 Предсједник Владе Републике Србије Александар Вучић изјавио је да би за неколико мјесеци требало да буде оперативно спроведена могућност да не буде роминга на територији пет земаља региона.

То се односи на Србију, Босну и Херцеговину, Црну Гору, Македонију и Албанију, рекао је премијер Србије. 

"Послије свих споразума које потпишемо, остаје да се разговара и са оператерима", рекао је Вучић и закључио да је укидање роминга директна корист и не мала ствар за све грађане ових земаља.

Александар Вучић је на конференцији за новинаре, рекао да су он и премијерка Републике Српске задовољни спровођењем инфраструктурних пројеката, као што је мост Братунац - Љубовија, али да сматрају да радови на прузи Прибој - Рудо не напредују добро.

Прије почетка сједнице Александар Вучић и Жељка Цвијановић састали су се у Палати Србија, а по завршетку заједничке сједнице услиједило је потписивање неколико споразума. 

Потписана су три споразума о сарадњи у области пољопривреде, туризма и управљања водама.
Меморандум о сарадњи у области туризма потписали су министар трговине и туризма Републике Српске Маида Ибришагић-Хрстић и министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић.

Споразум о сарадњи у области интегралног управљања водама доњег тока ријеке Дрине и Протокол о стручно-техничкој сарадњи у области пољопривреде, прехрамбене индустрије, руралног развоја, ветеринарства, шумарства и водопривреде потписали су министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Стево Мирјанић и министар пољопривреде Србије Снежана Богосављевић-Бошковић.

Пета заједничка сједница влада Србије и Републике Српске одржана је средином децембра прошле године у Бањалуци послије које су тадашњи премијер Србије Ивица Дачић и премијерка РС Жељка Цвијановић потписали Меморандум о разумијевању Србије и Републике Српске о пословно-техничкој сарадњи.