latinica  ћирилица
20/09/2014 |  13:34 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ због санкција губи удио на руском тржишту

Европски произвођачи са којима је због санкција прекинута сарадња, убудуће ће моћи да заузму само слободна мјеста на тржишту Русије, уколико она преостану, рекао премијер те земље Дмитриј Медведев.

"У те области које у нашој привреди заузму или наши произвођачи – чему се веома надамо, или други страни произвођачи, наши европски партнери неће моћи да се врате. То је цијена коју ће Европа морати да плати", рекао је Медведев за "Суботње вијести" државне телевизије, преноси Танјуг.

Предсједник руске владе је, како наводи Итартас, рекао да ће "прије или касније у сваком случају бити постигнут договор", и да "санкције неће трајати бесконачно", али да европски партнери неће моћи да се врате на мјеста која изгубе.

Медведев је умирио привреднике из Азије и Латинске Америке који намјеравају умјесто европских добављача да уђу на руско тржиште, да у случају нормализације односа Русије и Европе њихове позиције неће бити угрожене.

"Ми смо пристојан свијет. Ако се о нечему договоримо, испуњаваћемо уговоре који постоје, укључујући оне са латиноамеричким партнерима и азијским, несумњиво", рекао је руски премијер.

"А они који буду спремни да се поново врате, могу да се врате само на удио који преостане, не више од тога", нагласио је Медведев.