latinica  ћирилица
20/09/2014 |  15:53 | Аутор: СРНА

Вишеград: Освештана Спомен-капела за српске жртве

У Старом Броду код Вишеграда освештана је Спомен-капела изграђена у знак сјећања на 6.000 Срба које су убиле усташке јединице злогласне "Црне легије" Јуре Францетића у прољеће 1942. године.

Овом духовном чину претходила је Света архијерејска литургија коју је служио игуман манастира Житомислић Данило Павловић, уз саслужење свештенства и монаштва Дабробосанске митрополије.

"Освештаном Спомен-капелом коју смо започели 2008. године одужујемо се страдалницима у Старом Броду. О историји страдања Срба се ћути и слабо се о овоме говори. Заборављамо наше жртве, а многи у нашем народу заборављају на тако велико стратиште гдје је од усташа погинуло око 9.000 људи. Морамо се сјећати својих жртава, а ова црква ће свједочити да је овдје људско зло било толико велико да су безбројна дјеца и људи нашли смрт у Дрини", рекао је отац Данило.

Свештеник Драган Вукотић рекао је да се у Старом Броду на достојном мјесту може поклонити прецима који су страдали на звјерски начин.

Аутор књиге "Тече крвава Дрина" Момир Крсмановић истиче да ово треба да прерасте у меморијални скуп на Дрини, који ће православни народ посјећивати из свих крајева свијета.

"У књизи сам написао једну истину, јер сам сва дешавања узео од актера који су преживјели, а све страхоте причали су потресно. Ово стратиште на обали Дрине представља један вјечити споменик. Спомен-капела која је подигнута треба да остане и да служи као опомена будућим генерацијама да се такав злочин више никада не понови. О овоме се ћутало више од 60 година", нагласио је Крсмановић.

Митрополија дабробосанска додијелила је сребрну плакету за сву братску и хришћанску помоћ Горану Крлићу, грамате захвалности Александру Фулурији и Ненаду Радовићу и Шумском газдинству "Сјемећ" из Рогатице.