latinica  ћирилица
20/09/2014 |  16:08 | Аутор: Агенције

Отворен 181. Октоберфест

У Минхену је данас, отварањем првог бурета пива, уз музику и окићене поворке љубитеља народне забаве које су дефиловале улицама баварске престонице, означен почетак традиционалног, 181. Октоберфеста на коме се очекују милиони посетилаца.

Част да отвори прво буре пива, а тиме и означи почетак овог највећег народног фестивала на свијету припада већ деценијама градоначелнику Минхена Дитеру Рајтеру, који је данас, са четири ударца, отворио прво буре пива и тиме прогласио отвореним овогодишњи Октоберфест.

И ове године ће веште баваске конобарице, носећи и по десетак кригли у рукама одушевљавати госте из Европе, Америке, Аустралије....., а организатори очекују да ће се за вријеме дана забаве попити више од шест милиона литара пива.

"Октоберфест", заштитни знак Баварске, одржава се скоро два вијека, а све је почело великом коњичком трком на свадби престолонасљедника Лудвига Баварског и принцезе Терезе Саксонске, 1810. године....и зато се пољана, гдје се одржава фестивал назива "Терезине ливаде".

У почетку је било планирано да забава у знак сјећања на свадбу Лудвига Баварског траје неколико дана, а затим се то продужило на двије недјеље. Почиње се увијек крајем септембра, а организатори имају испланирано вријеме одржавања "Октоберфеста" за наредних десетак година.

Као и раније-музика и алкохол- дио су ове забаве, а када је ријеч о пиву и Баварцима, досадашње искуство показује да се, углавном, попије онолико милиона литара пива, колико има и посјетилаца, додуше, има пуно оних гостију који не пију пиво, али да, затим, други гости "изгланцају" биланс попијених кригли.

А, на вашару ће и ове године бити свега - и печених волова, и бијелих кобасица, и кољеница, и лицидерских срца и мирисних слаткиша и других баварских специјалитета....., кажу организатори.