latinica  ћирилица
20/09/2014 |  20:21 | Аутор: РТРС

Додик: Ако неко у БиХ има разлог за хистерију, онда је то РС

У Парламенту БиХ више неће проћи ниједна тачка, нити ће нови сазив бити конституисан док не буде усвојен споразум Владе РС и Руске Федерације о изградњи крака Јужног тока кроз РС. То је, након повратка из Русије, у емисији "Актуелно" Телевизије Републике Српске, поручио предсједник РС Милорад Додик.

 Коментаришући захтјев политичког Сарајева за сазивање сједнице ПИК-а због уговора Српске са Гаспромом, Додик је рекао да у Сарајеву постоји хистерија у вези са РС. У  емисији "Актуелно" Телевизије Републике Српске, истакао је да, ако ико има разлог да буде хистеричан, онда је то РС, јер су на нивоу БиХ без разлога заустављени пројекти важни за РС, попут Јужног тока. 

По повратку из Москве, гдје је и са руским предсјеником Владимиром Путином разговарао о Јужном току, предсједник Српске Милорад Додик изричит – доста је негирања и оспоравања из Сарајева. Споразум о изградњи Јужног тока између Српске и Русије, послаће у Парламент БиХ. Додик отворено поручује – то ће питање бити прво на дневном реду. Без њега, ни нови сазив Парламента БиХ, неће бити конституисан.

"Неће проћи више на дневном реду ни временска прогноза у Парламенту док то не прође. Неће се формирати ниједан орган у БиХ док не прође одлука о сагласности за Јужни ток, свидјело се, не свидјело. Никаквих терета нема Федерација, никаквих терета нема БиХ, имају само у себи уграђени цинизам да нас зауставе у нечему. Тај цинизам више нећемо да трпимо. Можда се могло то и мекше да каже. Ја нисам тај који моли. Ово је уговор стратешки важан за нас и ми ћемо послати у Парламент БиХ, вјероватно нови сазив и рећи господо – хоћете ли да се конституишете? Хоћете! Е прво ћемо морати ово да завршимо. Нећете? - нећете се ни конституисати!", навео је предсједник Републике Српске, Милорад Додик.

 На хистерију из Сарајева, Додик одговара - ако ико има разлог да буде хистеричан, онда је то РС, јер су на нивоу БиХ без разлога заустављени пројекти важни за Српску, попут Јужног тока. А управо сарајевско негирање тог пројекта, довело је до директног споразума.
"Први пут смо успјели са једном државом и то озбиљном државом Руском Федерацијом и њеном Владом да договоримо међувладин споразум, између Владе РС и Руске Федерације о изградњи Јужног тока, јер Федерација раније није хтјела да да сагласност. Користимо уставни механизам у коме ентитети имају право да са Владама других земаља потписује међународне уговоре и споразуме уз сагласност Парламента БиХ", каже Додик.

 Да је Русија опредијељена за градњу гасовода кроз РС, потврђено је на састанцима руководства Српске у Москви. И са Путином, и са руководством Гаспрома. Јужном току претходиће изградња гасне инфраструктуре, за који су посебно заинтересоване рафинерије у Броду и Модричи, док ће споразумом са Гаспромом, бити избјегнут посредник, поручује премијерка Жељка Цвијановић. И то је у појединим круговима, наишло на оспоравања.
"Ја сам свјесна да је то изазвало неке велике приче и реакције, чак су се појавиле неке чудне приче, како би требао неко наводно да поништи један такав уговор. То је немогуће урадити. Дакле, РС односно њена компанија Гас Рес има једнако право да увози гас и да снабдијева своје потрошаче, као што то право користи Федерална гасна компанија, БХ гас”, навела је премијерка РС.

Цвијановићева истиче да Фабрика глинице Бирач и општина Зворник зависе од редовне испоруке гаса, а да је у прошлости било проблема. Уговор са Гаспромом обезбиједиће сигурност у снабдијевању, али и знатно ниже трошкове.