latinica  ћирилица
30/09/2014 |  11:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Пробиотик пожељан уз сваки антибиотик

Антибиотици уништавају патогене микроорганизме, али и оне који су корисни за здравље, чиме нарушавају равнотежу цријевне микрофлоре.


Стручњаци указују да треба имати на уму да узимање антибиотика често као нуспојаве прате различите гастроинтестиналне (стомачне) тегобе, као што су болови у стомаку, затвор или пролив, а понекад и мучнина и повраћање, што се може избјећи узимањем производа с добрим бактеријама (пробиотици).

Добре бактерије млијечне киселине позитивно утичу на имунитет, пробаву и опште здравље особе, а контролишу и број штетних бактерија и тако чувају здравље пацијента.

Интерес за пробиотицима пропраћен је бројним испитивањима која су показала њихов позитиван ефекат на здравље, а све се више говори о њиховом позитивном дјеловању на организам током терапије антибиотицима, јер су корисни за успостављање нарушене равнотеже цријевне микрофлоре.

Да би били дјелотворнији, корисно их је узети једном дневно, с размаком од најмање три сата и то послије антибиотика.
Два су састојка која уз пробиотик посебно помажу нарушеној равнотежи цријевне флоре, а то су цинк и апигенин. Цинк доказано смањује тежину и трајање дијареје и додатно јача имунитет, а опоравак послије дијареје чини бржим за чак 15 одсто.
Такође, цинк побољшава апсорпцију воде и електролита и на тај начин спречава могућност дехидрације, а истовремено помаже при регенерацији епитела цријева и обнављању њихове функције.

Студије су показале да узимање комбинације цинка и пробиотика смањује ризик од болести пробавног система, смањује упалу и враћа равнотежу у пробавни систем.
Све се више истражује и апигенин, посебна врста флавоноида која има повољно дјеловање на ћелије пробавног система, јер дјелује противупално и спазмолитски, чиме помаже код пробавних тегоба попут надутости и грчева у цријевима, што може да буде корисно код синдрома иритирајућих цријева и различитих упалних цријевних болести.