latinica  ћирилица
30/09/2014 |  21:01 | Аутор: СРНА

Свемирска браћа /ни/су се већ јавила?

Научници уз помоћ насавременије технике трагају за знаковима потенцијалног живота у свемиру, а неки су увјерени да су већ пронађена планете на којима има интелигентних бића.
Свемир - Фото: илустрација
СвемирФото: илустрација

Амерички астрофизичар Хонтас Фармер вјерује да је Институт СЕТИ, који трага за ванземаљским животом, већ забиљежио сателитске сигнале "свемирске браће".

Према његовим анализама, вјероватноћа да су Земљани већ открили да нису сами у свемиру већа је од 50 одсто.

Астрономи који траже знакове ванземаљског живота трагају за егзопланетима у настањивим зонама, које нису ни превише близу ни предалеко од матичних звијезда, па у њима постоји текућа вода, а тиме и услови за живот какав познајемо.

Један број научника вјерује да је у свемиру већ било одређених облика живота.

Космос није увијек био овако леден - у раној фази био је пун врућих гасова, односно плазме која се поступно охладила и створила звијезде и галаксије, сматра Абрахам Леб са Харварда.

Према Лебовим прорачунима, 15 милиона година након "великог праска" топлотно зрачење било је довољно јако да је цијели свемир могао бити погодан за живот.

Та угодна клима могла је потрајати неколико милиона година, што је довољно да се развију микроорганизми, али не и сложени животни облици.

Научници су објавили да у подручју јужног пола Сатурновог мјесеца Енкелада, под дебелом смрзнутом површином, лежи океан текуће воде у којем има храњивих твари, а можда и живота.

То откриће је фасцинантно. Мјесец Енкелада, познат по великим водоскоцима, постао је тако четврто тијело у Сунчевом систему на којем доказано постоји океан.