latinica  ћирилица
01/10/2014 |  07:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Изложба поводом 200 година од рођења Јосифа Панчића

Изложба поводом 200 година од рођења великог научника и природњака и првог предсједника САНУ Јосифа Панчића биће отворена данас у Галерији науке и технике САНУ.

Мото изложбе под називом "Јосиф Панчић - насљеђе које не застарјева" је његова научна заоставштина и њен значај за савремену природњачку биологију у Србији.
На поставци ће бити приказано његово научно дјело, прије свега рад на истраживањима флоре Србије, Црне Горе и Бугарске, кроз карте његових путовања, хербарски материјал и бројне фотографије флоре које је изучавао.

Посјетиоци ће моћи да се упознају са биљкама које је открио, сазнаће причу о Панчићевој оморици и балканској рамонди, а видјеће и које све биљке носе име великог српског научника.
Поред тога, биће представљена и савремена Црвена књига флоре Србије, са причом о ишчезлим врстама које је Панчић открио.
Осим флоре, Јосиф Панчић се бавио и изучавањем фауне Србије. Открио је двије врсте скакавца, проучавао је рибе и птице, био је претеча екологије у Србији, бавио се педагошким радом, писао уџбенике. На изложби ће бити приказан његов богат опус и кроз оригиналну преписку, књиге и радове.

Изложбу су приредили: Галерија науке и технике САНУ, Биолошки факултет Универзитета у Београду и Институт за ботанику и Ботаничка башта "Јевремовац", а подржао ју је Институт за проучавање љековитог биља "Др Јосиф Панчић".
Изложба ће трајати до 10. октобра.