latinica  ћирилица
01/10/2014 |  12:53 | Аутор: СРНА

Обнавља се насип уз Саву на Рачи

На Рачи код Бијељине почела је реконструкција насипа уз Саву за шта је Влада Републике Српске обезбиједила 2,7 милиона КМ из кредита ЕИБ за хитне мјере заштите од поплава.

Директор "Вода Српске" Драган Анђелић рекао је да је ово десето градилиште водопривредних објеката само у Семберији и да Влада Републике Српске, путем Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и "Воде Српске" инвестира велика средства и улаже огромне напоре у санирању водопривредних објеката.

Он је најавио да ће, по завршетку проширења и надвишења савског насипа за готово метар у односу на садашњи у Рачи, Дирекција за путеве на овој локацији почети изградњу нове трасе пута са елементима брзе цесте.

Према његовим ријечима, осим санације свих критичних тачака одбране од поплава уз Саву и Дрину у Семберији, у Српској је у току и изградња или санација водопривредних објеката у Источном Сарајеву на ријеци Жељезници, у Братунцу на Крижевици, у Челинцу на Врбањи, те уређење канала на подручју Модриче, Дервенте и Лијевче поља, раде се четири пројекта у Приједору, два у Козарској Дубици и један у Костајници.

Помоћник директора "Вода Српске" Рада Баричанин рекла је да је извођач радова на реконструкцији савског насипа на Рачи конзорцијум "Хигра-Хидрокоп", а рок за завршетак радова је 270 радних дана, ако временски услови буду повољни.

Директор "Хигре" Драган Сарић појаснио је да се радови изводе дужином од 3,5 километра, од чега су три километра насипи, а на двије дионице изградња потпорног зида који ће штитити Семберију од поплава до висине стогодишње воде плус 1,2 метра.

У име надзорног органа, стручњак хидроградње Слободан Чубрило рекао је да се завршетком дионице насипа на Рачи потпуно заокружује систем одбране од ријеке Саве у Семберији.

Драган Сарић, мјештанин бијељинског насеља Балатун, које ова дионица насипа штити од поплава уз насеља Бродац и Велино Село, истиче да је за више од 700 домаћинстава у овом дијелу Семберије насип на Рачи капитални пројекат на који су чекали деценијама.