latinica  ћирилица
01/10/2014 |  13:14 | Аутор: СРНА

Почео са радом дијализни центар у Добоју

Око 75 дијализних пацијената са добојске регије од данас су поново започели третман у Фрезенијусовом дијализном центру у Добоју, који је у потпуности реконструисан након мајских поплава.

Начелник Центра за хемодијализу у Добоју Гордана Жоле рекла је да третман тренутно прима 75 болесника, а остали се очекују од понедјељка. Центар пружа услуге за око 122 пацијента.

Директор "Фрезенијус медикал кер" Сања Козлик рекла је за Срну да су током поплаве, добојским пацијентима третмани дијализе били обезбијеђени у Фрезенијусовим дијализним центрима у Бањалуци, Лакташима, Градишци, Источном Сарајеву, Брчком и дијализном центру у оквиру болнице у Тешњу.

Козликова је навела да још нема податке о укупном износу санације објекта, додавши да је Центар у потпуности оспособљен, грађевински реконструисан, зидови срушени, дигнути подови и столарија, допремљена нова опрема и лежајеви.

Предсједник Удружења дијализираних пацијената регије Добој Драгана Глигорић истакла је да рад хемодијализног центра у Добоју болесницима омогућава лакши и квалитетнији живот.

Она је истакла да Удружење и даље инсистира да буде формирана званична листа болесних на нивоу БиХ како би могли ући у систем Евротланспланта.

"Желимо да у Републици Српској остварујемо иста права на основу тјелесних оштећења, као у Федерацији БиХ, те земљама у региону", поручила је Глигорићева.

Центар за дијализу у Добоју посједује дневни капацитет за 230 пацијената, а садашње потребе су око 122 корисника који долазе из Добоја, Теслића, Дервенте и Петрова.

Просторије центра су током мајских поплава у Добоју биле потпуно под водом.

Изградњу и опремање Центра површине 1.200 метара квадратних финансирала је њемачка компанија "Фрезенијус". Ријеч је о инвестицији од пет милиона КМ.