latinica  ћирилица
01/10/2014 |  14:00 | Аутор: СРНА

Због корупције суспендован директор БХМАК

Савјет министара БиХ данас је, на приједлог Комисије за разминирање у БиХ, донио рјешење о превентивној суспензији директора Центра за уклањање мина у БиХ Душана Гаврана.

Гавран је осумњичен за злоупотребу положаја или овлаштења примање дара и других облика користи, те фалсификовање службене исправе. Он се сумњичи за корупцијска кривична дјела, односно незаконитости у процесу деминирања у БиХ и у вези с тим остваривање противзаконите имовинске користи.

Из Савјета министара БиХ саопштено је да је помоћник директора за операције у БХМАК-у Милан Резо овлаштен да привремено обавља послове директора за вријеме док се води поступак против Гаврана пред надлежним судом.

Савјет министара БиХ утврдио је приједлог основа за вођење преговора ради закључивања уговора о сарадњи у области противминског дјеловања између Савјета министара БиХ и Владе Словеније путем Међународног фонда за разминирање и помоћ жртвама мина.

На овај се начин наставља сарадња БиХ и Словеније путем ИТФ-а из Љубљане и унапређује безбједност у области разминирања, као и помоћ жртвама мина.

БиХ и Словенија први пут су закључиле Меморандум о разумијевању у вези с радом ИТФ-а још 1998. године и на тај је начин БиХ стекла право да користи донаторска средства за област разминирања.

Савјет министара БиХ упознат је на сједници у Сарајеву с информацијом Министарства комуникација и транспорта о недоличном понашању вршиоца дужности чланова Управе Агенције за пружање услуга у авио саобраћају БиХ Марина Распудића, Ђелала Хасечића и Дамира Ћопића и задужио ово министарство да припреми и Савјету министара БиХ за наредну сједницу достави приједлог за разрјешење вршилаца дужности чланова Управе и приједлог именовања нове управе БХАНСА.

Овом информацијом указује се на крајње непрофесионално и неодговорно понашање вршилаца дужности чланова Управе ове агенције због тога што су у вријеме дуго планираног и заказаног почетка операција преузимања контроле над небом БиХ отпутовали на АТЦ глобал 2014 – сајам и конференцију у Кини, на којој нису потписали ниједан документ од значаја за БиХ.

Агенција је остављена без овлаштеног лица које је могло да настави активности у вези с преузимањем неба БиХ, што представља опструкцију овог важног пројекта, наводи се у саопштењу.