latinica  ћирилица
01/10/2014 |  18:10 | Аутор: СРНА

Српска приоритет у инвестирању чешким компанијама

Република Српска представља приоритетног партнера за инвестирање чешким компанијама, а потенцијалне области сарадње биће енергетика, грађевинарство и инфраструктура, речено је на састанку министра индустрије, енергетике и рударства Српске Жељка Ковачевића са делегацијом 20 чешких компанија у Бањалуци.

Ковачевић је рекао да су чешкој делегацији представљени пројекти из области текстилне и дрвопрерађивачке индустрије, енергетике и гаса, тако да потенцијалним чешким партнерима преостаје да се опредијеле за област у којој желе да сарађују.

Он је изразио задовољство због чињенице и да потенцијални инвеститори имају подршку чешке експортне банке.

Представник агенције Министарства индустрије и трговине Чешке "Чех трејд" Свадоблуг Чех рекао је да се Српска сврстава у приоритетне инвестиционе партнере због жеље за повратком на тржиште овог региона, као и због тога што је око 83 одсто чешке привреде усмјерено ка ЕУ, па се јавља потреба за диверзификацијом на тржишту Српске.

Данас су потписани и Споразум о сарадњи између општине Фоча и компанија "Екол" и "Енерџи Праг" на реализацији пројекта комуналне инфраструктуре на подручју ове локалне заједнице и Споразум о сарадњи између чешких компанија "Закладни Ставеб" и "Мавел" и норвешке компаније "Техноренерџи" о реализацији хидроелектрана на ријеци Босни "Цијевна четири", "Цијевна пет" и "Цијевна шест".

Начелник општине Фоча Радисав Машић прецизирао је да ће се на основу споразума градити термоелектрана која ће се снабдијевати властитим сировинама из Рудника мрког угља "Миљевина", чиме ће се обезбиједити и електрификација и трајна топлификација општине.

"Осим тога, енергана ће ријешити и проблем снабдијевања индустријског басена Брод и омогућити двосмјерно снабдијевање које до сада није постојало у Фочи", рекао је Машић, наводећи да је потребно у наредних годину дана формирати заједничко предузеће за реализацију пројекта.

Представник компаније "Екол" Јаромир Завничек рекао је да су провјерена лежишта мрког угља "Миљевина" и да су чешке компаније које су заинтересоване за изградњу постројења увјерене да постоји сигурна база са дужином кориштења од 60 до 70 година.

Директор америчко-чешке компаније за производњу хидро-турбина "Мавел" Мартин Шинтак изразио је задовољство због потписивања споразума о сарадњи у реализацији хидроелектрана на ријеци Босни и очекивање да ће њихова реализација почети наредне године, док би радови требало да се заврше за три године.