latinica  ћирилица
19/10/2014 |  16:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Велики губици џихадиста у бици за Кобане

Екстремисти Исламске државе претрпјели су велике губитке у данашњим борбама за сиријски град Кобане, а борбе са џихадистима трају и у Ираку, гдје су нова постављења високих безбједносних званичника, наишла на позитивне оцјене САД.
Кобане - Фото: ТАНЈУГ
КобанеФото: ТАНЈУГ

Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је да постављења министара за одбрану и унутрашњих послова након седмица одлагања представљају "веома позитиван корак напред" у борби против ИС у Ираку.

Авиони коалиционих снага предвођених САД наставили су данас са ваздушним ударима на положаје џихадиста око Кобанеа, сјеверног сиријског града на граници са Турском, као подршка курдским браниоцима тог града, у настојању да се спријечи нови покушај ИС да одсијеку путеве снабдијевања.

Курдски борци, који се налазе на удару ИС више од мјесец дана, водили су данас жестоке уличне борбе, али прва линија одбране остаје непромијењена, рекао је један курдски званичник, додајући да су забиљежена најмање два самоубилачка бомбашка напада џихадиста.

- (ИС) је довела појачање...и жестоко напала", рекао је Идрис Насен у телефонском разговору за АФП.

- Али захваљујући ваздушним нападима и одговору (курдских бораца) они нису остварили никакав напредак - истакао је Насен.

Према подацима Сиријске опсерваторије за људска права, групе за мониторинг са сједиштем у Лондону, од суботе до недјеље ујутро у борбама је погинуо 31 џихадиста.

У ваздушним ударима кооалиционих снага погинуло је 15, а у уличним борбама 16, међу којима два бомбаша самоубице, док је на курдској страни погинуло седам бораца.

Џихадисти у Кобанеу

У протекла четири дана тијела најмање 70 екстремиста ИС пребачена су у мртвачницу у граду Тел Абјаду, навели су медицински званичници и очевици.

Америчка војска је саопштила да има охрабрујућих знакова у бици за Кобане, али да напади можда неће спријечити пад тог града, као и да њихов приоритет остаје борба против ИС у Ираку.

Вашингтон је изразио задовољство јучерашњом одлуком ирачког парламента да попуни преостала мјеста у влади, укључујући постављење Сунита за министра одбране и шиита за министра унутрашњих послова.

Ирачки премијер Хајдар ал-Абади најавио је да сутра одлази у Техеран како би са својим другим кључним савезником разговарао о наставку борбе против ИС.

Џихадисти су добро утврђени у дијеловима Ирака и Сирије гдје су у јуну прогласили Исламски калифат.