latinica  ћирилица
19/10/2014 |  17:28 | Аутор: СРНА

Стотине хиљада људи на улицама Барселоне

Више десетина хиљада Каталонаца окупило се данас у централном дијелу Барселоне позивајући на расписивање пријевремених избора, након што је званични Мадрид нелегалним прогласио планове за одржавање референдума о независности 9. новембра.
Стотине хиљада грађана за независност Каталоније - Фото: АП
Стотине хиљада грађана за независност КаталонијеФото: АП

Демонстранти обучени у жуте мајице махали су црвеним и жутим каталонским заставама и носили су транспаренте на којима је писало "Вријеме је" и "Спремни смо".

"Предсједниче, распиши изборе, желимо да гласамо у наредних три мјесеца. Желимо да у прољеће уђемо са новим парламентом", изјавила је предсједавајућа Националне скупштине Каталоније Карме Форсадел.

Према медијским извјештајима, више од 100.000 људи присуствовало је демонстрацијама.

Предсједник Каталоније Артур Мас је почетком седмице изјавио да је одустао од плана за одржавање референдума о независности од Шпаније, али да ће, умјесто тога, обавити "консултације грађана" са листићима и гласачким кутијама, за шта наводи да је у оквиру закона.

Шпанска Влада је током протеклог мјесеца од Уставног суда затражила да референдум планиран за 9. новембар прогласи нелегалним јер се тиме крши Устав. Суд је суспендовао гласање док не донесе одлуку о овом случају, што би могло потрајати годинама.

Према резултатима посљедњих анкета, половина Каталонаца жели већу аутономију од Шпаније, а већина их је за одржавање гласања о њиховој будућности.