latinica  ћирилица
19/10/2014 |  17:45 | Аутор: Агенције

Зашто нокте не треба свакодневно сјећи?

Свакодневно сјечење ноктију може довести до озбиљних проблема, кажу научници Универзитета у Нотингему.
Нокти - Фото: flickr.com
НоктиФото: flickr.com

Они су направили сет једначина како би утврдили физичке законе раста ноктију и користили их како би покушали да одгонетну узроке најчешћих проблема са ноктима.

“Невјероватно је шта су људи све спремни да ураде да би им нокти изгледали лијепо“, каже главни истраживач Сирил Рауч.

Према истраживању објављеном у журналу "Physical Biology", редовно сјечење ноктију може пореметити равнотежу у расту нокта. Током времена, нокат може почети да мијења облик, што за посљедицу може имати и много горе проблеме.

“Особе које свакодневно сијеку нокте, или их обликују тако да буду заобљени на угловима су у највећем ризику“, каже Рауч.

Другим ријечима, требало би да поједноставите вашу његу ноктију и имате што једноставнији облик, како би нокти правилно расли.

Истраживачи су осмислили једначину која у обзир узима силе које омогућавају нокту да расте.

Када су те силе ван равнотеже, или када нокат расте пребрзо или преспоро, цијели нокат трпи и почиње да мијења облик. Иако физички стрес зависи и од година и промјена у метаболизму, лош маникир и педикир су главни кривци за поремећаје.

Највеће проблеме изазивају нокти који имају велику површину и равну ивицу, што објашњава зашто најчешће ураста нокат са палца на стопалима.