latinica  ћирилица
19/10/2014 |  17:49 | Аутор: Агенције

Е-цигарете: Пријетња здрављу, или лијек против зависности?

Свега неколико студија је показало да електронске цигарете могу помоћи људима да оставе пушење. Ипак, то не спречава многе пушаче да им приписују “чудесна” својства.
Електронска цигарета - Фото: АП
Електронска цигаретаФото: АП

Студије су показале да е-цигарете садрже нешто мање хемикалија од традиционалних цигарета, али њихов утицај на здравље још није јасан.

Оне су нека врста “никотинске терапије са црног тржишта“, каже др Нејтан Коб, са одјељења за пулмологију на Медицинском факултету Универзитета у Џорџтауну. Другим ријечима, за разлику од других замјенских никотинских терапија, попут фластера, никотинских жвакаћих гума или назалних спрејева, е-цигарете још нису регулисане.

“Када купите телевизор на црном тржишту, ви не знате да ли ће он уопште радити. Не знате ко га је направио, да ли ће експлодирати“, каже Коб, који сматра да би исто могло да важи и за е-цигарете.

Чак и ако е-цигарете нису ефикасне у одвикавању људи од пушења, као што је случај са другим облицима терапија, Коб сматра да би уређај ипак могао да смањи број пушача. Због популарности, оне имају потенцијал да доведу до остављања пушења код три пута више људи, него што је то случај са другим замјенским никотинским терапијама.

Међутим, не слажу се сви са његовим гледиштем.

“Претпоставља се да ће цигарете помоћи људима да оставе пушење, а игноришу константни докази добијени у бројним студијама да пушачи који користе е-цигарете имају за трећину мање шансе да оставе пушење“, каже Стентон Гланц, професор за контролу дувана Универзитета у Калифорнији.

Заиста, недавно спроведена студија, објављена у журналу "Cancer" показала је да пацијенти обољели од рака, који покушавају да оставе цигарете употребом електронске замјене, заправо постају више зависни од никотина и два пута чешће су настављали да пуше, од оних који су се лијечили од зависности без е-цигарета.

Други стручњаци кажу да је потребно тачно процијенити улогу е-цигарета у остављању пушења, а у међувремену не охрабривати људе да их користе. То сматра и др Мајкл Стајнберг, директор програма за борбу против зависности Универзитетске болнице Роберт Вуд Џонсон у Њу Џерсију.

“Научници који спроводе истраживања почињу од претпоставке да е-цигарете имају исти статус као никотински лијекови који су добили одобрење Агенције за храну и лијекове. Проблем је што ми немамо научне студије које показују њихову безбједност или ефикасност“, каже он.