latinica  ћирилица
19/10/2014 |  18:20 | Аутор: Вечерње новости

Промјените живот за два мјесеца

Током студије у којој су посматрали понашање 96 испитаника, научници су закључили да су два мјесеца довољна да се једна навика замијени другом, осим у случајевима зависности.

Довољно је само 66 дана да промјенимо свој живот, под условом да смо довољно јаки, израчунали су научници. Није тајна да је човјек биће навике, чија опасност лежи у чињеници да кад их створимо, више о њима не размишљамо и оне постају дио наше свакодневне рутине.

Али, током студије у којој су посматрали понашање 96 испитаника, научници су закључили да су два мјесеца довољна да се једна навика замијени другом.

Резултати не важе само у случају пушења и других навика у које је укључен аспект зависности. Али, правило од 66 дана примјенљиво је у свим осталим животним ситуацијама. Потребно је само да се придржавате сљедећих савјета.

У првој фази причајте о својој новој одлуци члановима породице, пријатељима, колегама. Тако ћете теже одустати, а замолите најближе да вам у тренуцима кризе не дозволе да посустанете. Наредних 20 дана анализирајте себе, пронађите одговор на питање шта желите у животу и како ће вам нова навика помоћи да остварите циљ. Лакше је остати мотивисан кад знате зашто нешто радите.

Посљедња фаза је најопаснија, јер вас је почетни ентузијазам напустио, уморни сте и почињете да заборављате зашто све то радите. Зато у посљедњих 20 дана морате пронаћи нешто за шта ћете се ухватити и што ће вам помоћи да истрајете, на примјер, жеља да докажете себи да сте јаки. Кад све то постигнете, обавезно себе наградите на крају - купите нешто што сте одувијек жељели или направите журку како бисте прославили нови почетак.