latinica  ћирилица
19/10/2014 |  18:35 | Аутор: РТРС

Политички аналитичари: Кацину мјесто у Хагу, а не на мјесту представника ЕУ

Вијест о потенцијалној кандидатури словеначког политичара , посланика Европског парламента Јелка Кацина за новог шефа делегације Европске уније у Босни и Херцеговини изазвала је бурна реаговања из Републике Српске и БиХ.

Осим Словенца Кацина у трци за новог шефа Делегације Европске уније у БиХ је и донедавни амбасадор Чешке Републике у Сарајеву Томаш Суњог. Ипак, аналитичари не вјерују да ће Суњог бити изабран. Претпоставља се да Кацин и Суњог нису једини кандидати, што је и сам Кацин потврдио на свом фејсбук профилу.

Политички аналитичари сматрају да Кацинова кандидатура није случајна, јер Брисел одавно притисак усмјерава само на један дио БиХ - Републику Српску. 

"Ми добро знамо да према Србима Брисел има релативно негативан однос када се ради и о Србији и Републици Српској и наилазимо увијек на тумачења разних проблема на најнепогоднији начин по нас. Другим ријечима, Европска унија и представници ЕУ скоро увијек заузимају перспективу која за нас није повољна. Када се на то још дода, када је неко острашћен антисрпски као Кацин, и дође у ту позицију, можемо само да замислимо колико би нам проблема било учињено. Зато је врло прагматичан и државотворан став Милорада Додика предсједника РС, да се у старту каже да је Кацин за Републику Српску неприхватљив. Јер најгоре је да ми на старту прихватимо да играмо по музици оних који нам не намјеравају да учине ништа добро него намјеравају само да траже изговор да нам учине лоше. Ако у старту кажемо да то не прихватамо и тражемо да се другачије дефинишу правила игре, имамо шансу да у релативно неповољним околностима ипак изборимо нешто колико толико од сопствених права", истиче политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

Драгомир Анђелковић

Досадашња пракса, истиче Анђелковић, показала је да када год су Срби попустљиви и снисходљиви према Бриселу, лоше пролазе, а када заузму чвршћи став не значи да ће добро проћи али ће сигурно отклонити један дио непогодности и тако добити на времену док се нешто у глобалним оквирима не промијени. Тада Србиможда не би морали више да размишљају о евроинтеграцијама, јер како сада ствари стоје то за Србе са обје стране Дрине није најбоља опција, каже Анђелковић.


"Кацин је досада много пута потврдио свој антисрпски став и кроз изјаве и кроз разне потезе. Када неко њега шаље у БиХ очито је намјера да он и даље на тај начин дјелује што непогодније за Србе. А како он то може конкретно да ради: БиХ се налази под сталним притиском Брисела да спроведе одређене уставне промјене како би се откочио пут евроинтеграција. Увијек се посредно наглашава да РС кочи те промјене, а ми доборо схватамо како би се под велом европских интеграција наметнула централизација и томе се Бањалука опире, али са Кацином као предстваником ЕУ, та цијела комбинација би за нас добила додатно негативну димензију јер би он изнутра представљао све искључиво као кривицу Срба, а његови извјештаји можемо да предпоставимо какави би били. С друге стране, бошњачки политичари били би охрабрени да што више иду у крајност, да што више затежу. Они би били фактор блокирања договорања било каквих унутар БиХ, а Кацин би био арбитар који би за све то оптуживао Србе. Ради се о врло простој конструкцији, која нама може да нанесе доста штете. Зато је важно у овом моменту ту игру не прихватити", закључује Анђелковић.

 Професор Факултета политичких наука у Београду Предраг Симић наглашава да номиновање Јелка Кацина на мјесто представника ЕУ у БиХ није нешто што би било кога учинило задовољним. Кацин се, истиче Симић, у великом дијелу бивше Југославије сматра једним од инспиратора и људи који су гурнули Југославију у крвави грађански рат и личношћу која не би могла на било који начин допринијети смиривању и обнови повјерења.

Предраг Симић

"Мислим да већ његово именовање за представника парламента за Србију је било веома провокативно. Чини ми се да би именовање човјека, за кога многи сматрају да му је мјесто у Хашком трибуналу, а не на мјесту представника ЕУ сигурно било корак назад у политици Европске уније на западном Балкану", каже Симић.