latinica  ћирилица
19/10/2014 |  20:52 | Аутор: РТРС

Етно-село Љубачка Долина - туристички потенцијал Бањалуке

На седамнаестом километру од Бањалуке, у Љубачеву, настаје својеврстан музеј на отвореном, са око 30 објеката и 5 000 експоната. Етно-село Љубачка Долина показује живот једне задруге с ових простора, њену архитектуру, материјалну културу и покућство с краја 19. вијека и прве половине 20.

Ово село чини око 30 објеката и око 5.000 експоната, а само неки од њих су старинска кућа с огништем, ковачница, столарска радионица, амбари, конак, дућан...

Иако још незавршено, село је већ угостило прве туристе, а план је да у њему од прољећа оживе и стари занати. Већ сада, има шта да понуди - од аутентичних објеката до антиквитета, међу којима је и новац из периода Александра Великог.

"Етнолошки предмети су углавном из ових крајева, из старе Југославије и има један дио из западне Европе. Антиквитете сам сакупљао по свијету, путујући и посјећујући антикварнице, аукције, сајмове, те разне изложбе", каже власник етно-села Недељко Бранковић.

За разлику од већине села овог типа, замисао власника је да село након потпуног завршетка буде радно, односно да сви занати који су сада заступљени буду активни.

"Замисао је да село живи баш онако како је некада живјело, крајем 19. вијека. Биће ангажовани радници у радионицама и крчми и све треба да функционише", истиче Бранковић.

Завршетак радова планиран је најкасније на прољеће идуће године, а до тада ће село да се прошири мало узбрдо, гдје ће настати катунско село.