latinica  ћирилица
20/10/2014 |  10:35 | Аутор: СРНА

Костајница: Завршена "Кестенијада"

Традиционална костајничка манифестација "Кестенијада 2014" завршена је подјелом признања и награда за најуспјешније учеснике у такмичењу "Котлић кестенијаде".

У такмичењу у кувању паприкаша од свињетине, јунетине и дивљачи, ове године, учествовале су чак 34 екипе, међу којима и гости из Новог Града, Козарске Дубице, Козарца, Приједора и Хрватске Костајнице.

На основу одлуке трочланог жирија,  прво мјесто подијелиле су екипе "Кармен", "Вила Борик" и "Шумска управа Костајница".

Награду за друго мјесто дијеле екипе "Средњошколски центар Костајница" и Ватрогасно друштво "Приједор", док је трећепласирана,  екипа "Папучари" из Козарске Дубице.

Члан жирија Предраг Стојановић рекао је да у укупну оцјену "улази" употреба, искључиво, природних зачина те густина и боја.

"Идеалан паприкаш мора имати све ове елементе у правом омјеру, да је у њему више врста меса и да није ни превише љут, ни превише благ", рекао је Стојановић.

У оквиру тродневне манифестације "Кестенијада 2014", која је завршена синоћ, становници Костајнице и њихови гости уживали су у кестенбалу полазника Дјечијег вртића "Кестенко", "Мале причаоне" и ученика Основне школе "Петар Мећава", те изложби слика Дијане Богичевић-Кнежевић и изложби ручних радова 18 излагача,  са рекордним бројем радова и етно-експоната.

Све је употпуњено тродневним печењем и бесплатном подјелом кестена, уличним сајмом књига, представом за дјецу "Био једном један ..." и концертом дубичких тамбураша.