latinica  ћирилица
20/10/2014 |  10:37 | Аутор: СРНА

Смањити факторе ризика за настанак болести

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске у сарадњи са надлежним здравственим установама припрема нове смјернице за откривање и редукцију ризичних фактора за настанак кардиоваскуларних, малигних и шећерне болести.

На овај начин, како истичу у ресорном министарству, утицаће се на смањивање смртности и оболијевања од ових хроничних незаразних болести.

"У здравственом систему ће се трошити мање финансијских и других ресурса за лијечење обољелих, будући да је ријеч о хроничним болестима које трају дуго и имају за посљедицу разне врсте онеспособљења", речено је у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Из ресорног министарства истичу да ће нови програм превенције масовних незаразних болести у односу на постојећи, који је на снази од 2005. године, обухватити најновије смјернице у смислу откривања, праћења и редукције ризичних фактора, као и рано откривање болести.

Осим најновијих смјерница, биће унапријеђен и дио који се односи на мониторинг и евалуацију свих активности обухваћених програмом.

У процесу израде новог програма превенције масовних незаразних болести биће потребно све водиче и смјернице прилагодити најновијим сазнањима у медицини и препорукама Свјетске здравствене организације.

Из ресорног министарства наводе да је потребно узети у обзир резултате истраживања здравља становништва Републике Српске, које је проведено 2010. године, те се током консултација сагласити о здравственим приоритетима који ће бити обухваћени новим програмом.

Према подацима надлежних здравствених установа, у Српској је посљедњих година евидентиран пораст броја обољелих од кардиоваскуларних, али и малигних болести.

Број обољелих од шећерне болести процјењује се на 60.000.

Као фактори ризика за настанак ових обољења, између осталог, наводе се и начин живота и изложеност стресу, пушење, неправилна исхрана, те недостатак физичке активности.