latinica  ћирилица
20/10/2014 |  11:03 | Аутор: Index.hr

Обимна истрага против Бандића и још 18 лица

Загребачки градоначелник Милан Бандић само је један од 19 ухапшених у јучерашњој великој акцији хрватске полиције.

Осим Бандића ухапшени су Слободан Љубичић и Петар Припуз, те директор ЗЕТ-а Иван Толић и неколико директора подружница Холдинга Загреб. Према неслужбеним информацијама, ухапшени су и директор "Чистоће" Миљенко Бенко, директор "Плинаре" Анте Додиг, начелник Бандићевог кабинета Миро Лацо, секретар Загребачког спортског савеза Зденко Антуновић...

Истрага против Бандића и његових сарадника траје већ мјесецима, а испитано је више од 300 свједока. Да се обруч око загребачког градоначелника стеже, постало је јасно када су ХДЗ-ови чланови саборског Одбора за Устав неовлаштено искористили свој утицај да би провјерили да ли се прислушкује Бандићев телефон. Тако је и откривено да је Бандић под надзором.

Истражитељи, како јављају хрватски медији, тренутно претресају канцеларије ухапшених и градске институције, због чега је дио запослених Загребачког холдинга пуштен кући.

Да су институције Града Загреба већ одавно под истрагом, потврдио је Павле Калинић, Бандићев сарадник, који је изјавио да истражитељи већ дуже вријеме из Града односе огромну количину докумената.

Иако још није службено потврђено због чега су ухапшени, Бандић и остали, наводно су осумњичени за читав низ малверзација. Под истрагом су, наводно, јавна набавка и запошљавање у Холдингу, измјене ГУП-а, трговање градским земљиштем, управљање отпадом, те располагање новцем у Бандићевој предсједничкој кампањи.

Бројне регионалне, али и свјетске агенције, пренијеле су вијест о хапшењу Милана Бандића због корупције и злоупотребе овлашћења.