latinica  ћирилица
20/10/2014 |  11:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Бранислав Нушић - 150 година од рођења

На данашњи дан навршава се 150 година од рођења једног од највећих српских комедиографа Бранислава Нушића (1864-1938).

Нушић се као Алкибијад Нуша родио у Београду 20. октобра (6. новембра) 1864. године, у православној цинцарској породици Љубице и Дорђа Нуша.  Са навршених 18 година промијенио је име и презиме у Бранислав Нушић. Након завршене гимназије, студирао је право и дипломирао на Правном факултету у Београду.

Иако је учествовао у српско-бугарском рату 1885. године, у пјесми "Два раба" је, како су оцијенили цензура и суд, исмијао краља Милана и његову улогу у том рату, због чега је осуђен на двије године робије.

Послије тога, ипак, је добио државну службу у Конзуларном представништву у Битољу, а потом у Приштини. Из приштинског искуства настала су потресна "Писма конзула".

Од 1900. радио је у Министарству просвјете Србије, а потом као драматург Народног позоришта у Београду и управник Српског народног позоришта у Новом Саду.

Прву комедију "Народни посланик" написао је 1883, као деветнаестогодишњак, а која је први пут играна десет година касније. Још теже се пробијало "Сумњиво лице", на прво извођење те комедије чекало се 25 година.

Написао је око 100 драмских дјела, углавном комедија. Најпознатије су: Ожалошћена породица, Госпођа министарка, Свет, Народни посланик, Сумњиво лице и друге.

У вријеме Првог свјетског рата у два наврата, 1915. и након пробоја Солунског фронта 1918. године, руководио је позориштем у Скопљу.

Послије рата био је управник Народног позоришта у Сарајеву, а по повратку у Београд изабран је за дописног, а од 1933. за редовног члана Српске краљевске академије.

Аутор је и неколико драма, међу којима: Кирије, Тако је морало бити, Пучине, и романа Хајдуци и Аутобиографија.

Нушић има споменик у Београду, близу Народног позоришта, његово име носи улица која спаја Теразије и Дечанску улицу.
Има и улицу у Смедереву, граду у којем је живио у дјетињству, а његово име носе и улице у Новом Саду, Крагујевцу, Суботици, Обреновцу, Соко Бањи, Бањи Ковиљачи, Ивањици.
Нушићево име носи улица у Приједору, Сарајеву и Тузли, у Борову и Мирковцима (Хрватска) и другим мјестима широм бивше Југославије.