latinica  ћирилица
20/10/2014 |  13:16 | Аутор: Прес

Грађани РС већином гласали против локалне власти

Анализе изборних резултата по општинама показују да су се у многим срединама, од Херцеговине, преко Добоја и Модриче, па све до Градишке, догодили велики преокрети у односу на резултате посљедњих локалних избора, пише Прес РС.

На општим изборима који су одржани прошле недјеље бирачи су, у великом дијелу општина које су досад биле прави страначки бастиони, гласали против актуелне локалне власти и тако наговијестиле одређене промјене за двије године у тим срединама.

Највеће изненађење догодило се у Добоју, гдје више од 20 година влада СДС, а 12. октобра Добојлије су, након више деценија, окренуле лист те највише гласова дале Милораду Додику за предсједника РС и СНСД-у за парламент Српске.

Споменко Василић, предсједник Градског одбогра СНСД-а у Добоју за Прес РС је рекао да је због бахатости локалне власти протеклих деценија, било крајње вријеме за промјене у Добоју. "Сигуран сам да је ово увод у изборе 2016. године, те да ће СНСД добити локалну власт у Добоју јер је на нашој страни екипа неокаљаних људи која жели да направи напредак у овом граду", додао је Василић.

Значајан ударац локалној власти задали су и Требињци, који су подршком СНСД-а индирикетно казнили свог градоначелника Славка Вучуревића. Осим Требиња, СНСД је ојачао у цијелој Херцеговини, гдје, од укупно 13 општина, локалну власт има само у три док је у осам на власти СДС, а у по једној ПДП и СРС. У Херцеговачкој регији, у изборној јединици девет, СДС је задржао подршку у Љубињу и Гацку. До промјене бирачке воље дошло је и у Вишеграду, а на прво мјесто по броју гласова поново се вратио СНСД.

Бар по једно изненађење десило се у свакој изборној јединици, па је тако у првој, у Новом Граду, овог пута, побједу однио СДС, али су заузврат, у изборној јединици два, "изгубили" Градишку. Такође, у Изборној јединици четири, гдје је СНСД на власти у три од четири општине, сада највише гласова има опозиција, која је од владајућих успјела "преотети" чак и Модричу, дугогодишње упориште СНСД-а. СНСД-ов страначки дрес, бар судећи по гласовима на општим изборима, одбацили су и галсачи у Шамцу и Дерветни.

Ситуација се значајно промијенила и у сарајевско-романијској регији, која одувијек важи за трвдокорно СДС-ово упориште. А подршка коју је добио овог пута готово је изједначена са владајућом републичком коалицијом, те се гласови разликују у свега неколико стотина. Иако је СДС задржао већину у Источном Сарајеву, изгубио ју је у једној од општина тог града – Источној Илиџи. Најмање изненађење било је у Изборној јединици три, најтврђем бастиону СНСД-а који обухвата Бањалуку и сусједне општине, а гдје је СНСД задржао доминантну подршку, као што је СДС остао недодирљив у Семберији, посебно у Бијељини, предвођеној Мићом Мићићем.