latinica  ћирилица
24/10/2014 |  09:11 | Аутор: АП

Азија оснива своју банку

Кина и 20 других азијских земаља потписале су данас споразум о формирању међународне банке за Азију којој се противи Вашингтон, јер је види као непотребног ривала постојећим институцијама као што је Свјетска банка.
Пекинг (Фото: beijingupdates.com) - Фото: илустрација
Пекинг (Фото: beijingupdates.com)Фото: илустрација

Представници 21 земље потписали су меморандум о разумијевању у Пекингу о формирању Азијске инфраструктурне инвеситиционе банке - Asian Infrastructure Investment Bank.

Нова банка одражава и жељу Кине да охрабри инвестиције у региону и незадовољство америчком, јапанском и европском финансијском доминацијом у виду Свјетске банке, ММФ и Азијске развојне банке.

Нова банка финансираће градњу путева, жељезница, електрана и телекомуникацијских мрежа у Азији.

У овом пројекту учествују Индија заједно са Сингапуром, Вијетнамом, Филипинима и Монголијом, али не и амерички савезници као што су Јапан, Јужна Кореја и Аустралија.

Кинески предсједник Си Ђинпинг предложио је формирање банке прије годину дана на скупу азијско-пацифичких земаља, а Кина је саопштила да ће обезбиједити већину, ако не и цјелокупан почетни капитал од 50 милијарди долара.

Надгледајући церемонију потписивања кинески министар финансија Лоу Џивеи рекао је да ово представља нову фазу у припремама за формално успостављање банке, које ће услиједити касније, иако није одређен тачан датум.

Он је будућу банку описао као мултинационалну финансијску институцију која ће да буде поштена, праведна, отворена и с добром структуром управљања.

САД су забринуте да би нова банка могла да умањи међународне стандарде позајмљивања и да ће радити "против" постојећих мултинационалних институција које позајмљују новац нудећи лошије гаранције за зајмове.

Други потписници који су се прикључили новој банци су Бангладеш, Брунеји, Камбоџа, Казахстан, Кувајт, Лаос, Малезија, Мјанмар, Непал, Оман, Пакистан, Катар, Шри Ланка, Тајланд и Узбекистан.