latinica  ћирилица
24/10/2014 |  09:13 | Аутор: СРНА

Монаси манастира Тврдош произвели прво маслиново уље

Манастир Тврдош код Требиња ове године произвео је прво маслиново уље у Републици Српској, за чији квалитет су били неопходни пажња неба и земља, али првенствено вриједне руке овдашњих монаха и њихова љубав за овај посао.
Манастир Тврдош код Требиња - Фото: СРНА
Манастир Тврдош код ТребињаФото: СРНА

Јеромонах тврдошки Порфирије каже да је ове године оцијеђено 50 литара маслиновог уља које ће бити коришћено за потребе манастира, али да већ сљедеће године очекују производњу више од 300 литара, што ће бити пласирано на триште.

"Нама није битна количина већ квалитет, као што је и случај с вином које производимо", каже јеромонах Порфирије и додаје да у уљу нема никаквих хемикалија и да је за квалитетне маслине неопходна брига човјека.

Отац Порфирије је подсјетио да су прије 15 година код манастира Тврош засађене маслине које су добили на поклон из Грчке од манастира Ормилија, те да је тада почела обнова маслињака. Он наводи да су у 16. вијеку околна брда око Тврдоша била засађена маслинама и виновом лозом, истичући да манастирско имање и данас има неколико маслина старих по 230 година.

 

"Манастирски монаси узгајају двије врсте маслина, тамну, такозвану каламату, која је искључиво за јело, и дубровачку маслину од које се циједи уље", каже отац Порфирије и додаје да су ове године уље циједили у дубровачкој Уљари Тополо, која свим западнохерцеговачким маслинарима ради овај посао.
 
Он каже да им је намјера да с производњом већих количина, набаве и сопствену технологију, напомињући да тренутно имају више од 550 стабала маслине, те да сваке године повећавају број засађених стабала.

Манастир Тврдош у свијету је познат и по вину и винограду, а манастирске избе већ годинама су туристички драгуљ Херцеговине.

Отац Порфирије каже да је у љетопису манастира Тврдош записано да је манастир у 16. вијеку производио вино, те да су манастирске избе биле испуњене тим пићем, због чега су једном од вина и дали назив "изба".
 
"Обновом манастира 2003. године почела је и обнова економије манастира", каже отац Порфирије и напомиње да се од аутохтоних сорти производе "вранац" и "жилавка", а од интернационалних "каберне совињон", "шардоне", "мерлот", али и манастирску лозу која се добија комбиновањем древних и најсавременијих технологија.

Отац Порфирије истиче да је капацитет винарије 450.000 литара, а старог подрума из краја 16. вијека 30 тона, напомињући да се годишње у подрумима манастира Тврдош произведе око 300.000 боца свих вина.