latinica  ћирилица
24/10/2014 |  12:14 | Аутор: СРНА

Кузмановић: Свима је потребан "нови Балкан" и интеграције ка ЕУ

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је да Српска улаже максималне напоре да буду остварени мир и стабилност, истичући да се то види јер је Српска економски стабилнији дио у БиХ.
Међународна конференција у Београду - Фото: СРНА
Међународна конференција у БеоградуФото: СРНА

"Има доста оних који би жељели да дестабилизују Српску, али тиме они заборављају да се, де факто, дестабилизује и БиХ", изјавио је Кузмановић у Београду, гдје учествује на међународној конференцији о помирењу, толеранцији и људској безбједности на Балкану "Нови Балкан и ЕУ - мир, развој и интеграције".

Он је рекао да у БиХ постоји мир, али да је тај мир "крхак" и да би требало учинити све да он буде продужен јер "никоме у БиХ није до рата не само у блиској будућности, него и трајније".

Кузмановић је истакао да је увјерен да руководство Српске иде правим путем који ће Републику Српску стабилизовати као дио дејтонске БиХ, али и обезбиједити пут према ЕУ. Напомињући да је Балкан увијек било трусно подручје, не само географски и природно, него и политички, Кузмановић је рекао да је свима потребан "нови Балкан", односно трајнији мир и развој, као и интеграције према ЕУ.

"Ми ћемо учинити све да се оствари барем први корак на позитивном путу, да барем теоријски поставимо да ће Балкан бити зона мира, развоја и интеграције", рекао је Кузмановић.

Амбасадор БиХ у Србији Ранко Шкрбић је на овој конференцији оцијенио да је питање мира, реинтеграције и уласка у ЕУ тема која заокупља не само БиХ, него и цијели регион. Подсјећајући да је јуче присуствовао неформалном састанку министара из региона у Београду о сличној теми, Шкрбић је рекао да земље западног Балкана које нису чланице ЕУ показују да заједно раде на томе да постану чланице Уније.

Десета међународна конференција о помирењу посвећена је питањима мира, развоја, међунационалних и међувјерских односа, као и регионалног и међународног интегрисања, а акценат је на стратегији проширење ЕУ, на путу земаља Балкана према ЕУ.

На скупу учествује 300 истакнутих научника, политичара и дипломата из скоро свих дијелова свијета, представника дипломатских мисија и вјерских заједница из региона, као и из међународних организација.