latinica  ћирилица
24/10/2014 |  16:51 | Аутор: СРНА

К.Дубица: Најтежа ситуација у селима Вриоци и Комленац

Стање у Републици Српској у вези с водостајима ријека се стабилизује , изјавио је за РТРС, портпарол Цивилне заштите Српске, Жељко Стојановић. Он је додао да Цивилна заштита и даље прати стање на терену и да ће престанак падавина током ноћи допринијети да се стање у потпуности стабилизује.

Начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро обишао је данас подручја у овој општини угрожена поплавама и оцијенио да је најсложенија ситуација у селима Вриоци и Комленац.

"У Комленцу имамо неколико кућа у које је вода ушла у стамбени дио. Што се тиче Вриоца, водостај и даље расте и тренутно се ради на заштити предузећа `Млијекопродукт`", рекао је Злојутро.

Он је додао да се вода у насељеном мјесту Кнежица повлачи, те да тамо има одређен број заплављених домаћинстава.

"Екипе Цивилне заштите су на терену и за сада нисмо имали потребу за евакуацијом, а ако буде потребе, спремни смо и за то", рекао је Злојутро.

Начелник општине К.Дубица Миле Злојутро обишао поплављена подручја

Он је нагласио да је служба Ватрогасне јединице са пумпама у приправности у кругу предузећа "Млијекопродукт" да би се реаговало у случају да вода кроз шахтове продре у предузеће.

"Прилично је тешка ситуација на неколико локација. Локални водотоци се деценијама нису одржавали, а и сама саобраћајница Козарска Дубица-Костајница постављена је тако да се није мислило о водотоцима. Због тога предстоје значајни инвестициони радови", рекао је Злојутро.

Он је потврдио да је прије неколико дана општина Козарска Дубица добила допис од предузећа "Путеви Републике Српске" и Министарства саобраћаја и веза Српске, који су надлежни за одржавање магистралних путева, у којем се наводи да су обезбијеђена средства за изградњу још једног пропуста или моста у Комленцу што би ријешило проблеме са којима се мјештани суочавају при обилним падавинама.

Злојутро је навео да сличан проблем постоји у селу Демировац, а да надлежни за одржавање водопривредних објеката у том подручју врше израду пројекта.

Он је изразио бојазан да би се проблеми са поплавама могли понављати ако се не убрза дјеловање на терену.

Обилне падавине и поплаве угрозиле су данас на подручју општине Козарска Дубица 75 домаћинстава и узроковале прекид или отежан саобраћај на магистралним и локалним путевима, а под водом су и десетине хектара ораница.