latinica  ћирилица
25/10/2014 |  08:51 | Аутор: СРНА

Кавазовић честитао Нову хиџретску годину

Муслимани у БиХ су дочекали Нову 1436. хиџретску годину, која је наступила након вечерње молитве акшам намаза.

Централна прослава одржана је синоћ у Кувајтској џамији у Сарајеву, гдје је одржан пригодан програм, предавања, те учење дова и илахија.

Након свечаног обиљежавања, вјерници свих узраста окупили су се у харему џамије, како би присуствовали ватромету, који је уприличен поводом Нове хиџретске године. Присутним вјерницима дијељени су и традиционални мевлудски слаткиши.

Поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић честитао је свим вјерницима Нову хиџретску годину, поручивши да догађај Хиџре носи универзалну поруку људима да је њихов успјех у сталном напору да се у својим животима устручавају од чињења гријеха и онога што је штетно за људски живот и морал, те да се окрену чињењу добра.

Он је поручио муслиманима у мјестима гдје се пролијева људска крв да је то гријех и недопустиво, те апеловао на њих да неспоразуме и сукобе рјешавају дијалогом и мирним путем.

Хиџретска Нова година се рачуна од Хиџре, пресељења вјеровјесника Мухамеда и првих муслимана из Меке у Медину, што се догодило 622. године по грегоријанском календару.