latinica  ћирилица
30/10/2014 |  16:24 | Аутор: РТРС

Епидемија малих богиња у Бијељини и Добоју

Епидемија морбила, односно малих богиња или крзамака, након 20 година, проглашена је на подручју града Бијељина. Осим Бијељине, епидемија малих богиња пријављена је и у Добоју.

Мале богиње су вирусно заразно обољење. У Бијељини су до данас евидентирана 32 случаја. Љекари тврде да је углавном ријеч о лицима која нису вакцинисана.

- Најмлађи који је оболио од морбила је млађи од годину дана, а најстарији око 40 година. У највећем броју случајева, то су лица која су рођена у неким ратним годинама када вакцинација вјероватно није била адекватна, рекао је др Срђан Мијатовић, замјеник директора Дома здравља Бијељина.

Пацијент који оболи од морбила заразан је за околину четири дана прије и четири дана након појаве осипа па се ова болест врло лако преноси. Вакцинација је, кажу љекари, једина заштита. Симптоми су повишена температуре, кашаљ, цурење из носа и појава осипа.

- Посумња се прво на прехладу. За то вријеме док се не појави осип, он је већ инфицирао многе људе са којим је био у контакту, да ли су то невакцинисани, или они који нису прележали морбиле, додао је др Младен Грујичић, епидермиолог.

Институту за јавно здравство епидемија морбила пријављена је у септембру у Добоју, и даље је на снази. Тренутно је око 25 лица обољело, али у Хигијенско епидемиолошкој служби кажу да је ситуација под контролом и да нема новообољелих.