latinica  ћирилица
31/10/2014 |  18:52 | Аутор: СРНА

ЦИК: Поновно бројање на још 49 бирачких мјеста

Централна изборна комисија БиХ данас је, разматрајући захтјеве за поновно бројање гласачких листића са општих избора од 12. октобра, донијела одлуке којим се налаже поновно бројање гласачких листића са 49 бирачких мјеста за поједине изборне нивое. Портпарол ЦИК-а Максида Пирић изјавила је новинарима након сједнице ЦИК-а да ће поновно бројање гласова бити обављено сутра са почетком у 10.00 часова у Главном центру за бројање у Сарајеву.

"Узимајући у обзир раније донесене одлуке ЦИК је, након што је утврдио изборне резултате, наредио поновно бројање на укупно 77 бирачких мјеста за поједине изборне нивое. Негдје је то по политичким субјектима, али је то углавном по кандидатима унутар истог политичког субјекта" - истакла је Пирићева.

Према њеним ријечима, у предвиђеном року за подношење захтјева за поновно бројање гласова, који је истекао у поноћ, ЦИК је примио више од 120 захтјева.

"Било је доста захтјева за поновним бројањем гласачких листића од Демократског фронта - Жељко Комшић, ХДЗ-а 1990, ПДП-а, те акредитованих посматрача" - навела је Пирићева.

Она је нагласила да на све одлуке које доноси ЦИК постоји право жалбе Апелационом одјељењу Суда БиХ у року од два дана од пријема одлуке.

"Жалбе се подносе путем ЦИК-а и због тога ће Комисија радити и током викенда тако да ти дани улазе у рок од два дана за подношење жалби. Након тога ће комплетан спис заједно да изјашњењем бити достављен Апелационом одјељењу Суда БиХ који има рок од три дана да ријеши по жалби" - навела је Пирићева.

Нова сједница ЦИК-а заказана је за сутра у 18.00 часова.