latinica  ћирилица
31/10/2014 |  19:39 | Аутор: СРНА

Пале: Фонд "Солжењицин" поклонио књиге

На Филозофском факултету Универзитета Источно Сарајево данас је одржано низ манифестација поводом доласка представника Фонда Дом руског зарубежја "Александар Солжењицин", којима је присуствовао и амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов.
Руска донација факултету на Палама - Фото: СРНА
Руска донација факултету на ПаламаФото: СРНА

У својству координатора балканског програма, факулет је посјетила Татјана Иринархова и доктор филолошких наука Татјана Савченко и факултету поклониле збирку књига која садржи литературу посвећену животу и стваралаштву нобеловца и једног од најутицајнијих писаца 20. вијека Александра Солжењицина.

Приказан је и филм о настанку и дјелатности Фонда под називом "Амбасада на Таганском брду" режисера Сергеја Зајцева, а професор Татјана Савченко одржала је предавање о трендовима у савременој руској књижевности.

Декан Филозофског факулета Миланка Бабић истакла је да је посјета пријатеља из Русије овој високошколској установи не само част и задовољство, већ се на овај начин наставља досадашња традиционална сарадња факултета са руском амбасадом.

Она је напоменула да је библиотека Филозофског факултета овим постала богатија за 300 књига из области руске књижевности, културе и историје што је значајна збирка за библиотеку и за Одсјек за руски језик и књижевност.

Амбасадор Иванцов је навео да је ово његова прва посјета факултету и да му је драго што се она уклапа са донирањем књига који је организовао Дом руског зарубежја.

"Они су донијели збирку невјероватних књига које су посвећене руској култури, руској духовној мисли и историји. Ово је допринос не само учвршћавању образовних и научних веза, већ и допринос у развијању веза Русије и Републике Српске“, рекао је Иванцов.

Координатор Татјана Иринархова истакла је да у оквиру програма књижевне помоћи овај дом од 1996. године сваке године донира око 30.000 књига.

"Већином је то хуманитарна помоћ библиотекама факултета ради бољег познавање руског језика и културе. Књиге су посвећене руској култури, мисли, историји, а трећина књига поклон је издавачке куће Руски пут", навела је она.

Иринархова је нагласила да данашња посјета и поклони имају и симболику, јер се уклапају у обиљежавање 100 година од Првог свјетског рата.