latinica  ћирилица
31/10/2014 |  20:25 | Аутор: Агенције

Италија: Од цркви праве банке, позоришта...

Економска криза у Италији узрок је томе да велики број цркава буде продат приватницима, који зградама мијењају сврху и претварају их у банке, позоришта, ноћне клубове, па чак и у механичарске радионице.

Неколико хиљада цркава у Италији недавно је добило нове власнике, што указује да се и католичка црква суочава са кризом и да то друштво све више иде у секуларизам. 

Фотограф Андреа ди Мартино посјетио је некадашње цркве и сликао око 70 нових преуређених објеката. Црква Мадона дела Неве, у региону Комо, била је међу првима које је обишао и која му је била инспирација за читав пројекат. Ова црква је крајем педесетих година промијенила намјену и сада је успјешна аутомеханичарска радионица.

Црквама у Италији мијењају сврху, уколико су безбједносни услови у здању преопасни или ако је број вјерника драстично смањен.

Промјена намјене црквених здања не догађа се само у Италији, већ и у другим западноевропским државама. Током 2008. године, ланац холандских књижара "Селексиз" преуредио је цркву изграђену 1924. године у Мастрихту.