latinica  ћирилица
31/10/2014 |  21:09 | Аутор: СРНА

"Први кадар": Специјална плакета филму "Дах живота"

Додјелом признања најбољим филмовима, у Културном центру Источно Ново Сарајево затворен је Осми међународни филмски фестивал "Први кадар".

Награда "Филмска клапа" за најбољи кратки играни филм додијељена је филму "Љубав на први поглед" режисера Марка Плајна, уз образложење жирија да је аутор приче показао сав таленат кроз умјетнички филмски израз поетиком слике, звука и тишине, дочаравајући тајну љубав без ограничења.

Признање "Стећак кнеза Павла" за најбољи кратки играни филм у селекцији кратке приче додијељен је филму "Резач оловака" аутора Махдија Лепарта из Француске.

Гран при "Стећак кнеза Павла" за најбољи документарни филм "екс Ју у фокусу", који додјељује Министарство просвјете и културе Републике Српске, припао је филму "Бицикли причају приче" режисера Милана Лисице из Србије.

Гран при "Стећак кнеза Павла" за најбољи документарни филм у селекцији "У фокусу" додијељен је филму "Посљедњи снови" Есефана Вагнера из Данске уз образложење да у овом филмском остварењу присуство камере поприма божанске особине, показујући пут новог почетка послије смрти.

Гран при "Стећак кнеза Павла" за најбољи кратки филм у селекцији "екс Ју кратки" додијељен је филму "Хибернација" Хаџи-Александра Ђуровића из Србије.

Признање "Филмска клапа" за најбољи студентски кратки играни филм додијељено је Сањи Живковић за "Маријину епизоду" уз образложење да је ријеч о комплетном филму са свим аспектима кратког језика и филмске естетике.

Признање за најбољи документарни филм у селекцији Студентски документарни филм додијељено је филму "Примирје" Димитрија Вологдина, а награду је у име аутора примила аташе за културу Амбасаде Руске Федерације у БиХ Ана Иљева.

Специјална плакета додијељена је филму "Дах живота" који који говори о трагичној смрти дванаест беба у бањалучком Клиничком центру, ратне 1992. године. Режисерка филма, рађеног у продукцији Радио Телевизије Републике Српске, је Сњежана Брезо.

Предсједник жирија Драган Елчић рекао је да су филмови који су приказани током фестивала "Први кадар", који је ове године одржан под мотом "Без цензуре!", најбоља остварења која су се могла видјети у региону.

"Жири није имао тежак задатак, имали смо доста филмова да погледамо, а све одлуке су једногласне. Прошле године смо имали ситуацију да су кратки играни филмови били јачи него документарни, а ове године је ситуација потпуно супротна", навео је Елчић.

Након проглашења побједника, приказан је играни филм "Варвари" режисера Ивана Икића којем је такође уручена "Филмска клапа". Током фестивалских дана публика у Источном Сарајеву била је у прилици да види филмове аутора из 20 земаља.