latinica  ћирилица
01/11/2014 |  09:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Јосиповић: Стагнирају односи са Србијом

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић изјавио је да односи званичног Београда и Загреба, на одређени начин стагнирају, мада их оцјењује као веома важне како због прошлости, тако и због будућности.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Јосиповић је у интревју за телевизију Н1 навео да је кључни проблем питање несталих особа, одговорности за ратне злочине, граница, сукцесије имовине, имовина, плата, пензија и додао да "ипак постоји осјећај да је раст добрих односа двије земље на неки начин дошао до стагнације".

"Дошло је можда и зато што рјешавање појединих односа - питање границе на Дунаву или питање међусобне сарадње када је ријеч о прогону ратних злочина или уређење имовинских односа - тражи неке деликатне одлуке. Ми имамо међувладине комисије за свако од тих питања, али као да постоји неки страх од тог корака "хајде идемо сад заиста нешто од тога до краја да ријешимо", рекао је Јосиповић.

С друге стране, према његовим ријечима, постигнути су и одређени успјеси, нарочито када је ријеч о рјешавању судбине несталих особа, али и о привредној, безбједносној и културној сарадњи.

Хрватски председник је рекао да је имао службени сусрет са предсједником Србије Томиславом Николићем и да ту нема никаквих препрека.

"Чак бих рекао да се редовно и видимо на неким међународним сусретима. Да, по правилу као и са другим земљама тај циклус размјене службених посјета је годину дана и негдје ће он вјероватно опет ту негдје пасти након избора", рекао је Јосиповић.