latinica  ћирилица
01/11/2014 |  09:38 | Аутор: РТРС

Зашто се бркови сваког новембра враћају у моду?

Није битно јесу ли дуги или кратки, увијени или равни, уредни или раштркани, битно је да су ту. Најдражи мушки модни додатак се сваког новембра враћа у моду - бркови.

Током новембра сваке године хиљаде мушкараца широм свијета пушта бркове како би у оквиру покрета 'Мовембер' скупили новац за подизање свијести о раку простате и тестиса. Мовембар је заправо настао спајањем имена мјесеца новембар (када акција траје) и ријечју "мос", која је ништа друго до сленг за бркове. А покрет је настао захваљујући неколицини пријатеља из Аустралије који су на шаљив начин жељели пренијети врло озбиљну поруку - о превентиви рака простате.

И тако су "Мо Бро" (браћа по брковима) почела да пуштају бркове и за то траже донације од родбине, пријатеља...Тако је почело 2004. године.

Замисао је једноставна - битно је да се током новембра бркови, какви год да су, не брију, и да се и на овај начин укаже на опаке болести.

Вијековима је важило правило да човјек који не носи браду или бркове није прави мушкарац. Многе историјске личности остале су познате управо захваљујући брковима.

Актуелни власник најдужих бркова на свијету, по Гинисовим рекордима је Индијац Рам Синг Чуан. Његови бркови су дугачки преко четири метра, а пушта их од 1970.

- За мене, бркови су све. Непроцјењиво нешто. То је понос, част и поштовање, рекао је Чуан.

Не морате пуштати бркова као овај Индијац, али пробајте бар у новембру да се не бријете и одржавате бркове такве какви јесу, а и њежнијем полу су често привлачнији бркати мушкарци. Истраживања потврђују ове женске ставове, поткрепљујући чињеницом да су бркови симбол мужевности.