latinica  ћирилица
01/11/2014 |  09:41 | Аутор: РТРС

Најнеобичнији обичаји при вјенчањима широм свијета

Мислите да су домаћи обичаји при вјенчањима мање-више чудни? Скидање ципеле младој или бацање јабуке преко куће у коју младенка долази?! Прочитајте шта чека младенце из Сјеверног Борнеа, Шкотске, Украјине, Тахитија, Јужноафричке Републике, Кине, Индије и Мауританије.

 Срдачно сте позвани да присуствујете необичним обичајима при вјенчању.

- На Јави младенци плаћају вјенчану таксу прије вјенчања. Али не у новцу, већ у реповима пацова. За вјенчање - 25, а за развод - 40 репова.

- У Тујии, етничкој групи републике Кине, вјерују да млада мора плакати мјесец дана прије вјенчања, најмање сат дневно. Све жене у породици солидарне су са младом током овог периода.

- За припаднике Тидонг заједнице у Сјеверном Борнеу, припреме вјенчања су права мука. Младенци су затворени 3 дана прије вјенчања са забраном одласка у тоалет. Вјерује се да ће тако потомци бити здрави.

- У Јужној Кореји постоји обичај назван - БАЛАКА. Након чина вјенчања, смрдљивом рибом ударају младожењу по стопалима.

- Даур народ Кине практикује харуспајси - разрезивање пилета. Гледањем у пилећу јетрицу предвиђају успјех брака, али и бирају датум вјенчања.

- Такозвано оцрњивање младе овдје је традиција и то тако што је за дјевојачко вече посипају рибом и поквареним јајима. Намјера је да понизе младу и припреме је за брак.

- Како наводи Универзитет Викторија у Велингтону, младина породица и племе формирају људски тепих, преко којег младожења прелази како би дошао до младине куће.

- Једна од највећих етничких заједница у Источној Африци је племе Нуер. У Јужном Судану, ако супруга брата остане удовица, други брат може да је ожени. Дјецу из новог брака, сматрају потомцима покојног сродника.

- Према традицији, у кући младенаца окупљају се гости и лупају саксије и лонце. Ако неког не позову на пријем, тај киднапује младожењу, ставља га на коња и остави у дивљини.

- Индијско вјенчање Нашло се на врху ове необичне листе. Према астролошком сујевјерју, неким женама суђено је да буду Маглинке - да се разведу или постану удовице, а како би разбиле клетву морају се удати за дрво.