latinica  ћирилица
17/11/2014 |  19:38 | Аутор: Агенције

Смијењен Сафет Сушић!

Сафет Сушић смијењен је са мјеста селектора фудбалске репрезентације БиХ на данашњој сједници Извршног одбора Фудбалског савеза БиХ.

Сушић је за селектора именован крајем 2009. године, а на тој функцији је наслиједио Мирослава Ћиру Блажевића.

На одлуку о смјени највише је утицао јучерашњи пораз БиХ у Хаифи, од Израела са 3:0.

Након четири утакмице квалификација за Еуро 2016, селекција БиХ је остварила "мршав" учинак - поражена је у Зеници против Кипра (2:1), а убиљежила је и два ремија (против Велса у Кардифу 0:0 и Белгије на Билином Пољу 1:1).

Током скоро пет година, колико је био селектор, Сушић је репрезентацију БиХ водио на 49 утакмице и остварио учинак од 23 побједе, девет ремија и 17 пораза. За највеће успјехе се сматра побједа над Литванијом у октобру 2013. године, што је била и карта за Мундијал у Бразилу, чиме је постао први бх. селектор који је репрезентацију одвео на неко велико фудбалско такмичење.

Међутим, након слабог учинка на Мундијалу у релативно лакој групи, очекивало се Сушићево повлачење са клупе. Међутим, на ванредној сједници Извршног одбора Сушићу једногласно изгласана подршка и нови двогодишњи уговор, према којем је селекцију требало да води и на Еуро 2016. у Француској.

Након лоших резултата и минималних шанси за пласман на смотру најбољих европских селекција, чланови ИО су одлучили да је најбоље рјешење Суишићев одлазак са клупе.