latinica  ћирилица
22/11/2014 |  09:05 | Аутор: Агенције

Научници раде на роботу који се сам поправља (ВИДЕО)

Научници Универзитета у Ослу направили су робота који може да учи, адаптира се и прави сопствене реплике.
Робот који се сам поправља - Фото: Screenshot
Робот који се сам поправљаФото: Screenshot

Робот је уређај треће генерације који би једног дана требало да служи у свемирским мисијама. Како би га направили, истраживачи су користили компјутерски програм који им је на основу задатих параметара, попут брзине и способности кретања, понудио оптималан дизајн.

Дизајн који се показао као најбољи у компјутерским симулацијама затим је реализован помоћу 3Д штампача и додатно усавршаван. Посљедња верзија има способност да открива оштећења на сопственом “тијелу“ и штампа нови дио по потреби.

Кире Глете, истраживач који је радио на овом пројекту, каже: “У будућности роботи морају да рјешавају задатке у дубоким рудницима на далеким планетама, у радиоактивним областима и испод нивоа мора. Таква окружења су тако екстремна да ниједан човјек не може да преживи у њима. Све мора бити аутоматски контролисано. Замислите да робот уђе у разрушену нуклеарну електрану. Нађе степениште ког се нико раније није сјетио. Робот фотографише и анализира фотографију. Рука једног од робота има уграђен 3Д штампач и прави новог робота, или опрема постојећег новим дијелом, који му омогућава да савлада степенице“.

Иако је још далеко од тог циља, он полако напредује, па погледајте робота у "акцији".